Koe uusi yle.fi

"Kiinan talouden on aika rauhoittua" – Suomessa vieraillut investointipankin johtaja kantaa huolta ympäristöstäkin

Aasian infrastruktuuri-investointipankkia on pidetty Maailmanpankin kilpailijana ja Yhdysvallat on suhtautunut siihen penseästi. Suomessa vierailleen AIIB:n pääjohtajan mielestä vastakkainasettelun aika on kuitenkin ohi.

Ulkomaat
Jin Liqun
Jin LiqunAOP

Aasian infrastruktuuri-investointipankin AIIB:n pääjohtajan Jin Liqunin vierailu pankin perustajajäsenmaassa Suomessa ei sujunut aivan suunnitelmien mukaisesti. Jinin oli tarkoitus tavata sekä valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Aikataulu muuttui, kun työmarkkinaosapuolet pääsivät sopuun yhteiskuntasopimuksesta, eivätkä johtajat tavanneet. Pääjohtaja Jin kertoi kuitenkin olevansa tyytyväinen tapaamisiin suomalaisten virkamies- ja yritysjohtajien kanssa.

Yle tapasi pääjohtajan kokousten välissä.

Pitäisikö Kiinan talouden hidastumisesta huolestua?

– Kiinan talous laukkasi vuosikymmeniä. Mielestäni sen on nyt aika rauhoittua ja saada hieman hengitystilaa. Ei Kiinan taloudella huonosti mene, 6,9 prosentin talouskasvu on erittäin hyvä.

– Kiina on nyt suuren muutoksen äärellä. Meidän on siirryttävä uuteen kasvumalliin. Ympäristöstä on pidettävä entistä parempaa huolta. On huomioitava ilmansaasteet ja ilmastonmuutos. Kiinan on kyettävä tarjoamaan kiinalaisille puhdasta juomavettä ja turvallista ruokaa.

Miten näette Suomen roolin Aasian kehityshankkeissa?

– Euraasia on valtava alue, ja yhteydet ovat huonot. Jos voimme rahoittaa infrahankkeita Aasiasta Keski-Aasian läpi Eurooppaan, kustannuksia voidaan pudottaa huomattavasti. Euroopan mailla olisi valtava markkina Aasiassa.

– Pohjoismaat ovat meille tärkeitä. Suomi on ensimmäinen maa, jossa käyn pääjohtajana. Olemme sitoutuneet tekemään töitä pienten maiden kanssa. Kaikki maat ovat samanveroisia.

Millainen on suhteenne Yhdysvaltoihin?

– Yhdysvallat on entistä myönteisempi Aasian infrastruktuuri-investointipankkia kohtaan. Alussa oli kysymyksiä pankin hallinnosta ja normeista, ympäristökysymyksistä, ja siitä kuinka huolehditaan ihmisistä, joita projektimme koskettavat.

– Parin viime vuoden aikana yhä useammalle on tullut selväksi, että Kiina pani tämän pankin alulle, mutta se haluaa toimia yhteistyössä muiden kanssa, pikemminkin kuin sanella.

– Pankki on avoin kaikille itsenäisille valtioille, jotka haluavat liittyä. Henkilökohtainen näkemykseni on, että voimme tehdä yhteistyötä minkä tahansa maan kanssa, olivatpa ne jäseniä tai eivät. Olemme sitoutuneet työskentelemään Yhdysvaltojen kanssa.