Viestintäasiantuntija: Valesivustot maalittavat uhrin ja muodostavat lynkkausjoukon

Netin valeuutissivustot hakevat itselleen sananvapautta, mutta ne eivät siedä vastaansanomista. Vastaanväittäjä otetaan kohteeksi ja häntä häiriköidään, vainotaan ja mustamaalataan. Viestintäammattilainen ja turvallisuuspoliittinen bloggaaja Janne Riiheläinen sanoo, että sivustot kokoavat viestinnällisiä lynkkausjoukkoja ja ilmiö on jopa vaara Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

media
Janne Riiheläinen.
Anu Rummukainen / Yle

Viestintäammattilainen ja turvallisuuspoliittinen bloggaaja Janne Riiheläinen on blogissaan käsitellyt muun muassa propagandaa ja trollausta. Tasavallan presidentti kutsui joensuulaisen viime kesän Kultaranta-keskusteluun, jossa pohdittiin Suomen haasteita ja kansallista turvallisuutta.

Hän on myös mukana tutkijana Itä-Suomen yliopiston hankkeessa, jossa käsitellään venäjänkielisten mediankäyttöä.

Riiheläinen pitää päätoimittajien kannanottoa luotettavan median puolesta erittäin tärkeänä ja tervetulleena.

– Päätoimittajat ovat reagoineet asiaan, johon me yhteiskuntana olemme hölmistyneinä. Ei ole haluttu uskoa, että tällaista toimintaa on olemassa. Nyt se on tullut yli äyräiden.

Verkkoon on perustettu sivustoja, jotka nimittävät itseään uutissivustoiksi. Epäluotettavista uutissivustoista käytetään nimitystä valesivusto.

– Itse nimitän niitä vihavalhesivustoiksi, koska ne ovat niiden kaksi ominaispiirrettä.

Riiheläinen kertoo, että sivustot valitsevat itselleen sopivan asian, edistävät vihan ja valheiden avulla.

– Noin karkeasti sanoen, ei anneta tosi asioiden pilata hyviä juttuja.

Vastaansanojia ei siedetä

Bloggaaja toteaa, että vihavalhesivustoja leimaa se, että oma asia nähdään ehdottomana totuutena. Sivustoilla vaaditaan sananvapautta itselle.

– Sananvapauteen kuuluu myös vastaansanominen. Heitä, jotka sanovat vastaan kirotaan, vainotaan ja häiriköidään.

Esimerkkinä on tästä päätoimittajien kannanotto. Riiheläinen kertoo, että erään maahanmuuttoa vastustavan ryhmän johtohahmo jakoi päätoimittajien nimet somessa ja nimesi heidät mädättäjiksi.

– Päivityksen alapuolella oli muiden ihmisten kommentteja, joissa mietittiin, minkälaiselle kuolemanleirille tällaiset ihmiset pitäisi viedä.

Sananvapauteen kuuluu myös vastaansanominen.

Janne Riiheläinen

Tapa on tyypillinen uhkailun muoto valesivustoille. Tarkoitus on ilmoittaa kohteille, jotka halutaan vaientaa, että heidän henkilöllisyys on tiedossa, Riiheläinen sanoo.

– Siihen saattaa liittyä yhteystietojen julkaiseminen ja niin sanottu maalittaminen. Sanotaan, että tälle ihmiselle pitäisi kertoa, miten asiat ovat ja sen jälkeen häirintää ja roskapostia riittää.

Liikkeellä viestinnällinen lynkkausjoukko

Riiheläisen mukaan julkisissa ammateissa toimivien ihmisten ahdisteleminen on viime aikoina ollut järjestelmällistä. Hänen mielestään valesivustot ovat vahvistin ilmiölle.

Tämä on tällä hetkellä vakava yhteiskunnallinen ilmiö, jopa vaara sisäiselle turvallisuudelle.

Janne Riiheläinen

– Kerrotaan, että tässä on ihminen, joka on puhunut meitä vastaan, tässä on tietoja hänestä. Kerrotaan kuinka paha ja huono hän on, menkää ja kertokaa se hänelle. Näin kerätään viestinnällistä lynkkausjoukkoa.

Joensuulaisen mukaan vihavalhesivustot esittävät fundamentaalisesti yhtä totuutta maailmasta ja julistavat eri tavoin ajattelevien olevan vihollisia.

– Tämä on tällä hetkellä vakava yhteiskunnallinen ilmiö, jopa vaara sisäiselle turvallisuudelle.