yle.fi-etusivu

MTK masinoi traktorimarssin ja mielenosoituksen Helsinkiin

Maa- ja metsätaloustuottajain etujärjestö MTK järjestää mielenosoituksen Helsingissä ensi viikon perjantaina. Järjestön mukaan mielenosoitus pääkaupungissa näyttää ainoalta keinolta saada päättäjät kuuntelemaan ahdingossa olevia maatalousyrittäjiä. Mielenosoitusta edeltää traktorimarssi Helsinkiin.

Kotimaa
Juha Marttila
MTK järjestää Juha Marttilan johdolla traktorimarssin Helsinkiin. YLE

Maa- ja metsätaloustuottajain etujärjestö MTK aikoo tuoda maatalousyrittäjien hädän konkreettisesti päättäjien silmien eteen. Maanviljelijöiden ahdinko on järjestön mukaan jatkuvasti pahentunut ja lopullisesti malja vuosi yli, kun Yle kertoi perjantaina EU-maataloustukien maksatuksen myöhästymisestä useilla viikoilla.

– Tilannekuva on synkkä ja kannattavuus on romahtanut. Viime vuosi oli monilla tiloilla historian heikoin, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Hänen mukaansa pahinta on kuitenkin se, että maanviljelijät kokevat, että heitä ei enää kuulla.

– On vahva tunne siitä, että maatalouden hätä ei hetkauta päätöksentekijöitä.

"Unohdettu kansa" traktoreilla Helsinkiin

Nyt tämä nykyajan unohdettu kansa, kuten puheenjohtaja omiaan kutsuu, on Marttilan mukaan tulossa isolle kirkolle Helsinkiin. Tarkoitus on kertoa huolia ja vaatia, että päättäjät tarttuvat asiaan.

– Oletan, että väkeä tulee reilusti ja moottorivoimaa on alla.

Moottorivoima viittaa traktoreihin, joilla maakunnista aiotaan ensi viikon perjantaina ajaa pääkaupunkiin. MTK:n johtokunta päätti asiasta kokouksessaan tiistaina.

– Pistämme soppatykit perjantaina 11. maaliskuuta lämpiämään, jotta matkalaisille on ainakin evästä tarjolla.

– Toivomme, että valtakunnan päättäjät ovat silloin ottamassa viestin vastaan.

Ainoa keino saada viesti perille?

Marttilan mukaan mielenosoitus Helsingissä näyttää ainoalta keinolta saada päättäjät kuuntelemaan maatalousyrittäjiä. Hän muistuttaa, että viestiä maatalouden ahdingosta on yritetty kertoa päättäjille jo siitä saakka, kun Venäjän pakotteet tulivat voimaan.

– Ei voi olla oikein, että poliittisilla päätöksillä aiheutettu kriisi kaatuu vain yhden väestönosan kannettavaksi, Marttila moittii.

– Aikaa on kulunut ja tilanne pahenee päivä päivältä.

Helsingin ohella toinen sopiva mielenosoituksen kohde olisi kuulemma ollut Bryssel, mutta sinne olisi "turkasen pitkä" matka.

– Oletan, että väki on valmis starttaamaan.