Yhteiskuntasopimus ja Terrafamen kaivoksen rahoitus kiihdyttivät eduskuntaa

Yhteiskuntasopimus sai aikaan kiivaan keskustelun eduskunnassa. Vasemmistoliittoa ihmetytti se, ajetaanko työmarkkinajärjestöjen sopimuksella vain yritysten etua.

politiikka
Paavo Arhinmäki puhumassa istuntosalissa tiistaina.
Paavo Arhinmäki puhumassa istuntosalissa tiistaina.Yle

Työllisyystilanne, yhteiskuntasopimus ja Talvivaara aiheuttivat eduskunnassa kiivaan keskustelun. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina hallituksen lisätalousarviota.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvosteli hallituksen työllisyyslääkkeitä. Arhinmäen mukaan hallitus on keskittynyt lähinnä vähentämään työllistämisrahoja.

– Työttömyystilanne vain pahenee ja samaan aikaan tehdään tätä "yhteiskuntasopimusta" kuten hallitus sitä nimittää. Mutta se ei kuitenkaan näytä hallitukselle riittävän, vaikka ollaan viemässä pienipalkkaisilta ja julkisella sektorilla työskenteleviltä naisilta lomarahoja ja antamassa yksityisille yrityksille tulonsiirtoja, Arhinmäki ihmetteli.

Samaa asiaa oudoksui myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Kaksi vuotta kuluu, kello käy, Hakulista ei näy. Hyväksyykö kokoomus nyt tämän ratkaisun? Nyt teillä olisi mahdollisuus muuttaa politiikkaanne työllistävämpään suuntaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz hämmästeli vasemmiston puheita.

– Tällaista sopimusta ei olisi ikinä syntynyt, jos hallitus ei olisi painanut päälle. Yhteiskuntasopimuksella on merkittävä työllisyysvaikutus. Hallitus tarkastelee nyt sopimuksen vaikutuksia ja tekee sen jälkeen johtopäätöksensä, sanoi Ben Zyskowicz.

Mihin menevät Talvivaaran miljoonat?

Myös Talvivaara askarrutti eduskuntaa. Lisätalousarviossa kaivosta nykyään hoitava Terrafame on saamassa 39 miljoonaa euroa lisärahaa. Yhteisymmärrystä ei syntynyt siitä, menevätkö rahat hukkaan vai työllistävätkö ne Kainuussa.

Vihreiden Hanna Halmeenpää oli sitä mieltä, että lisärahoitus ei toimi.

– Työllisyys on tärkeä asia, mutta kovin kalliiksi tämä työllistäminen valtiolle tulee. Jos lasketaan mukaan Solidiumin sijoitukset, Finveran rahoitus, lisätalousarviot ja Finveran rahoitus, niin kyllä tässä on työllistetty yli puolella miljardilla eurolla. Jos me siirrymme hallittuun alasajoon, se työllistää kainuulaisia vuosiksi eteenpäin.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) myönsi, että kyseessä on vaikea asia.

– Se, mihin pyrimme hallituksessa on ratkaisu. Olemme myös tietoisia, että jossain vaiheessa on valinta tehtävä. Nyt lisäbudjetissa on myönnetty 39 miljoonaa, se riittää kevään ja kesän yli, Stubb totesi.