1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. olut

Kolme uutta pienpanimoa Lahden seudulle

Päijät-Hämeessä toimintansa aloittaa tänä vuonna ainakin kolme uutta pienpanimoa olemassa olevien puolen kymmenen lisäksi. Ensimmäiset uudet tuotteet saadaan jakeluun lähiaikoina.

olut
Yrittäjä Kai Tiilinen olutkattiloiden keskellä Panimo Pajassa.
Tuija Veirto / Yle

Lahden Jokimaalle perustettu Panimo Paja tuo lähiaikoina myyntiin vaaleaa ja tummaa lageria sekä IPA-olutta. Käsityöläispanimo aloittaa toimintansa kolmen hengen tiimillä ja pyrkii 100 000 litran vuosituotantoon.

Kehitteillä olevien tuotteiden ja erikoisoluiden myötä tavoitteena on kolminkertaistaa tuotantomäärä lähivuosien aikana.

Yrittäjä, ravintoloitsija Kai Tiilinen näkee, että käsityöhön perustuvalla tuotantotavalla on myös työllistävää vaikutusta.

Kohtuullisesti toimiva pienpanimo työllistää Tiilisen mukaan 6–10 ihmistä ja se on hänenkin pyrkimyksensä.

Pienpanimot työllistävät yllättävän hyvinkin ihmisiä, koska kaikki tehdään käsityönä tuotannosta pakkaamiseen ja asiakkaalle toimittamiseen.

Kai Tiilinen

– Pienpanimot työllistävät yllättävän hyvinkin ihmisiä, koska kaikki tehdään käsityönä tuotannosta pakkaamiseen ja asiakkaalle toimittamiseen.

Meijeristä mallastuotteita

Pienpanimotoiminta on alkamassa myös Vääksyssä, jossa Päijännetaloon, entiseen meijerin konesaliin ollaan tuomassa Kanavan Panimon keittokattiloita ja muita oluentuotantoon tarvittavia laitteita.

Kaavailuissa on myös kesäravintola yhteistyökumppanin kanssa.

– Jos suunnitelmat pitävät ja laitetoimitukset pysyvät aikataulussaan, niin kesäkuusta eteenpäin saadaan olutta myyntiin, kertoo Jan Karlstedt.

Aiemmin yhtiöllä on ollut myynnissä yhteistyöoluita 12 suomalaisessa olutravintolassa eri puolilla Suomea.

Nojaamme eurooppalaiseen olutperinteeseen, mutta niin, että siinä on suomalaista kulmaa mukana.

Jan Karltedt

Kanavan Panimo lähtee liikkeelle 50 000 litran vuosituotannolla, laitteisto mahdollistaa Karlstedtin mukaan 120 000– 130 000 litran tekemisen.

– Nojaamme eurooppalaiseen olutperinteeseen, mutta niin, että siinä on suomalaista kulmaa mukana. Yhteistuotannossa olemme tehneet mm. pellavaolutta ja suunnitelmissa on myös brändioluita ravintoloille, Jan Karlsted visioi.

Lahtelainen Brygg-Art laittanut liikkeelle osakeannin tavoitteenaan panimotoiminnan käynnistäminen vielä tämän vuoden aikana.

– Vielä ei olla ihan tavoitteessa, mutta uskon, että kun sopivat tilat löydetään, se vauhdittaa osakkeiden myyntiäkin, Jari Lammi toteaa.

Lue seuraavaksi