1. yle.fi
  2. Uutiset

Näitkö jo? -palvelu poimii netin kuumimmat sisällöt – kuraattorit ryntäämässä bloggareiden rinnalle

Yle Folk julkaisi kuratointipalvelun niille, jotka haluavat tietää, mitä internetissä tapahtuu. Sivustolla internetin superkäyttäjät jakavat mielestään kiinnostavinta sisältöä seuraajilleen.

kulttuuri
Kuvakaappaus Yle Folk -sivustolta
Yle

Yle Folkin pääkuraattori Jan Zapasnik puhuu sujuvaa internetiä, vaikka keskustelu käydään vanhanaikaisesti puhelimessa.

– Koska jakamis- ja tägäämiskulttuuri on niin vahva, ajattelimme, että nyt on oikea aika tuoda kuratointi bloggaamisen ja vloggaamisen rinnalle.

Zapasnikille digiuskottavuus on tarpeen, sillä Yle Folk julkaisi tiistaina hänen johdollaan kuratointipalvelun (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoitus on rynnistää internetin etusivuksi.

– Kuratointi ei sinänsä ole uusi ilmiö, sitä on tehty läpi historian eri muodoissa. Kuitenkin sen rooli tämän päivän infoähkyssä on enemmän kuin ajankohtainen, Zapasnik toteaa.

Sivustolla seitsemän internetaktiivia poimii ja jakaa kiinnostavaa sisältöä verkon syövereistä. Henkilökeskeinen kuratointipalvelu on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.

– Käytännössä jokainen kuraattori nostaa päivässä vähintään yhden poiminnan feediin. Se tarkoittaa vähintään seitsemää kuratoitua postausta per päivä.

Näitkö jo? -listauksen aihealueita ovat ilmiöt, musiikki, hyvinvointi, yhteiskunta, elokuvat ja tv-sarjat, internetin foorumit sekä yö- ja klubielämä.

– Kohderyhmäksi voisi niputtaa diginatiivit, jotka haluavat seurata, mitä internetissä tapahtuu. Ikäryhmä on varmaan pääasiassa 15–35-vuotiaat, mutta emme sulje pois, etteikö kuka tahansa voisi seurata.

Halu löytää sisältöä valmiina dna:ssa

Folkin kuraattorit ovat tubettaja Aleksanteri Hakaniemi, bloggaaja Nadja Kamara, muusikko Mia Kemppainen, kansalaisjournalisti Jaakko Keso, monimediaosaaja Katri Norrlin, Dj Taste eli Niko Reijomaa sekä foorumisti Mika Väisänen.

– Idea on vähän sama kuin bloggaamisessa ja vloggaamisessa: seuraajan ja kuraattorin välille rakentuu luottamus.

Sivulle ei postata aivan mitä tahansa. Kuraattorit noudattavat Ylen eettisiä ohjeita ja arvoja.

– Muuten olen antanut aika vapaat kädet ja pyrkinyt tukemaan heidän omia oivalluksiaan.

Kuraattorit on valittu tehtävään intohimonsa perusteella. Jokainen on oman aiheensa asiantuntija ja aktiivinen tulkitsija.

– He haluavat löytää kiinnostavia uutisia, juoruja tai detskuja. Se on jo valmiiksi heidän dna:ssaan, Zapasnik sanoo.

Lue seuraavaksi