Ylläksen matkailuyrittäjät: Kaivoksen ympäristöarviointi sivuutti Äkäslompolon

Ylläksen alueen matkailuyrittäjät arvostelevat Hannukaisen rautakaivoshankkeen viemistä eteenpäin vanhan ympäristövaikutusten arvioinnin varassa. Toissa vuonna valmistunutta yvaa pidetään puutteellisena muun muassa kaivospölyjen leviämisen, pohjavesivaikutusten ja radioaktiivisuusselvitysten osalta.

luonto
lapin talvi lumi aurinko
Ylläs Joulukuussa 2015 Hanna Mommo

Äkäslompolo on unohdettu Hannukaisen rautakaivoksen yya-selvityksissä. Näin sanoo alueen matkailuyritysten keskusvaraamon Destination Lapland Oy:n toimitusjohtaja Mauri Kuru.

– Meillä täällä kyläläisten keskuudessa on yleinen huoli että yva ei ole riittävä. Meidän mielestä siinä on koko Äkäslompolon kylän sijainti lähellä kaivosta sivuutettu, kylä on laitettu samaan vaikutusalueeseen Kittilän kirkonkylän kanssa.

Kurun mukaan vuoden 2014 yva:n tuulimallinnuksissa on epäselvyyksiä, kaivos sijaitsee juuri siinä suunnassa missä on vallitseva tuulen suunta alueella. Riskinä on pölyjen leviäminen avolouhoksesta pitkin hankia. Kaivoksen räjäytysmelu ja valosaaste riskeeraavat myös hyvin kasvussa olevan Ylläksen kansainvälisen matkailun tulevaisuuden.

Lapin Ely: Vanha yva riittää

Lapin Ely-keskuksen ylitarkastajan Tiina Kämäräisen mukaan Ely ja kaivosyhtiö Hannukainen Mining Oy neuvottelivat yvan kelpaavuudesta viime syksynä. Elyn mukaan Hannukaisen vanha yva riittää kaivoshanketta nykyään valmistelevan Hannukainen Mining Oy:n ympäristölupahakemuksen tekemiseen.

Kaivoshanketta jatkavan Hannukainen Mining Oy:n toimitusjohtajan Mari Pilvennön mukaan tarvetta uuteen ympäristövaikutusten arviointiin tai vanhan yva:n täydentämiseen ei ole. Toimitusjohtajan mukaan yhtiö jättää lähiaikoina ympäristölupahakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle ja lupaprosessissa hankkeen vaikutukset tulevat viranomaisten arvioitavaksi.

Ylläksen matkailualueella oleva Hannukaisen rautakaivoshanke jäi kesken pari vuotta sitten ruotsalaisen aloittelevan kaivosyhtiön Northlandin tehtyä konkurssin runsas vuosi sitten. Yhtiö ehti rakentaa Ruotsin puolelle miljardi euroa maksaneen Pajalan Kaunisvaaran rautakaivoksen, jonka toiminta loppui konkurssiin. Kaunisvaara on vain kolmen kymmenen kilometrin päässä Hannukaisesta.

Suomalainen kaivosalan yritys Tapojärvi osti Hannukaisen hankkeen ja jatkaa sen valmistelua kaivokseksi Hannukainen Mining Oy-nimisen yhtiön puitteissa.