1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Postilaatikko kolahtaa yhä harvemmin – laskimme viikon postit kolmesta taloudesta

Postin kautta jaettavien kirjelähetysten määrä on vähentynyt huomattavasti. Yle pyysi opiskelijaa, perhettä ja yrittäjää seuraamaan omaa postiaan viikon ajan.

Porilainen perheenäiti Outi Lanzas kertoo, että monta kertaa viikossa päiväposti ei tuo mitään postilaatikkoon. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Turkulaisen opiskelijan Emilia Lahtivuoren pöydällä komeilee viikon posti. Pöydällä on kokonaista kolme tuotetta: yksi poikaystävälle osoitettu kirje, yksi ammattiliiton lehti ja yksi lajitteluohje jätehuollosta.

– Tällä viikolla postia tuli tavallista enemmän. Tavallisesti tulee palkkakuitti kerran kuussa ja satunnaisesti ammattiliiton lehti, Lahtivuori sanoo.

Asiointi siirtyy yhä enemmän verkkoon, ja Lahtivuorikin käyttää e-laskuja. Hän lähettää myös itse postia vähän.

– En lähettänyt joulukortteja enkä ystävänpäiväkortteja, Lahtivuori kertoo.

Posti hakee uusia liiketoimintamuotoja

Postista saatu tilasto osoittaa, että postin kautta lähetettyjen kirjeiden määrä on vähentynyt koko 2000-luvun ajan. Suomessa postitettiin viime vuonna reilu 800 miljoonaa kirjettä, mikä on kolmanneksen vähemmän kuin vuonna 2000.

Meillä on ihana postinkantaja ja vilkutamme hänelle ikkunasta, jos hänellä ei ole meille postia.

yrittäjä Tanja Räbinä

– Olemme kirjeiden lähetyksessä 1960-luvun tasolla. Tämä on valitettavaa, mutta digitalisoitumisen myötä tämä on tulevaisuus kirjeiden osalta, sanoo Postin Varsinais-Suomen aluepäällikkö Hannu Riihimäki.

Postin mukaan myös sanoma- ja aikakauslehtiä postitetaan nykyään vähemmän. Sen sijaan mainosten määrä on vuosituhannen alusta lähes tuplaantunut.

Postissa on käynnissä suuret yt-neuvottelut, joiden kohteena on postin jakelu.

Posti hakee uutta liiketoimintaa vähentyvien jakelumääriensä tilalle. Riihimäen mukaan erilaiset kuluttajapalveluun liittyvät asiat yleistyvät. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokakuljetukset, kauppakassit, kotiateriat ja vartiointi.

– Esimerkiksi vanhusten aterioita Posti toimittaa koteihin. Joissakin paikoissa viemme ruoan kotiin ja myös lämmitämme sen.

Opiskelija Emilia Lahtivuori saa vähän postia. Kuva: Olga Pihlman / Yle

Perheenäiti jopa toivoo tyhjää laatikkoa

Porilaisen Outi Lanzasin perheen laatikkoon postinkantaja toi päiväpostia kolmena päivänä tarkasteluviikon aikana. Laatikkoon tipahtaneet kirjeet olivat pääosin laskuja.

– Nuorena odotti, että postilaatikossa oli kirjeitä. Nyt odottaa, että postilaatikko olisi tyhjä kirjeistä.

Outi Lanzas sanoo, että heidän perheessäpäiväpostia tulee keskimäärin kaksi kertaa viikossa.

Yrittäjäkin saa postia yhä vähemmän. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Postinkantajalle vilkutetaan ikkunasta

Yrittäjällekin postilaatikon kautta tuleva posti on vähentynyt huomattavasti. Turkulaisen parturi-kampaaja Tanja Räbinän viikon postit mahtuvat hyvin yhteen käteen. Kädessä on kaksi laskua ja yksi asiakaslehti.

Olemme kirjeiden lähetyksessä 1960-luvun tasolla.

aluepäällikkö Hannu Riihimäki

– Hurjasti on postin määrä vähentynyt. Meillä on ihana postinkantaja ja vilkutamme hänelle ikkunasta, jos hänellä ei ole meille postia.

Postin palveluita Räbinä käyttää säännöllisesti, sillä tuotteita parturi-kampaajalle tulee paketteina.