1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakkolaki pakolaisten asuttamisesta astui voimaan Ruotsissa – "Kammottavan vaikea asuntopula"

Lähes puolet kunnista aikoo sijoittaa pakolaiset moduuli- eli tilaelementtitaloihin tai väliaikaismajoitukseen.

Turvapaikanhakijoita Tukholman rautatieasemalla syyskuussa 2015. Kuva: Jonas Ekströmer / EPA

Ruotsissa on tiistaina astunut voimaan laki, joka pakottaa kunnat vastaanottamaan pakolaisia. Se myös velvoittaa ne järjestämään pakolaisille asunnot ja tarjoamaan heille sosiaalipalvelut.

Vaikka laista päätettiin jo lokakuun lopussa, moni kunta on nyt helisemässä.

– Meillä on kammottavan vaikea asuntopula. Meillä on 300 asuntoa, joita jonottaa 1 100 ihmistä, kuvailee Bollebygdin kunnanjohtaja Anders Einarsson sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on lähettänyt kaikille Ruotsin kunnille kyselyn, miten ne aikovat ratkaista asuntojen järjestämisen pakolaisille. Lähes puolet kunnista aikoo sijoittaa pakolaiset moduuli- eli tilaelementtitaloihin tai väliaikaismajoitukseen. Kyselyn vastausprosentti oli 83.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) aiemman selvityksen mukaan lähes 250 kunnassa kaikkiaan 290 kunnasta on vuokra-asuntopula.

Tästä uudessa laissa on kyse:

**1. **Laki pakottaa Ruotsin kunnat vastaanottamaan turvapaikan saaneita pakolaisia. Hallitus ennustaa kuitenkin, että suurin osa pakolaisista päättää jatkossakin itse, missä he haluavat asua ja etsivät asuntonsa itse.

2. Ruotsin hallitus arvioi, että 21 700 pakolaista asutetaan lain nojalla tänä vuonna. Kuntakohtaisista määristä ovat päättäneet työnvälitysvirasto ja lääninhallitukset. Ne ovat ottaneet huomioon kuntien asukasmäärän, työmarkkinatilanteen ja pakolaisten vastaanoton kokonaismäärän.

3. Lain seurauksena jotkin kunnat joutuvat ottamaan vastaan paljon enemmän pakolaisia kuin aiemmin. Esimerkiksi Tukholman kupeessa sijaitseva Danderyd joutuu vastaanottamaan 128 pakolaista tänä vuonna, mikä on nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

4. Joitakin kuntia pakkolaki ei koske, koska ne ottavat muutenkin ottaneet vastaan niin paljon pakolaisia. Pakolaiset myös muuttavat niihin omasta tahdostaan. Tällainen kunta on Södertälje, joka arvioi, että kuntaan muuttaa tänä vuonna 1 142 pakolaista.

5. Uusi laki perustuu hallituspuolueiden ja neljän oppositiossa olevan porvaripuolueen keskinäiseen sopimukseen.