Koe uusi yle.fi

Luonnonperintösäätiö pelastaa suomalaista metsää: "Tässä on tietyllä tavalla kiire"

Suomalaisen metsäteollisuuden kääntöpuolella toimiva säätiö haluaa saada talteen metsäluontoa.Tällä hetkellä säätiö on hankkinut omistukseensa ja suojeluun noin 1000 hehtaaria. Tuorein hankinta on Keski-Pohjanmaalla Lestijärvellä.

luonto
Luonnoperintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Linkola ja Kotirannan suojelualueen myynyt Olavi Sillanpää
Luonnoperintösäätiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Linkola ja Kotirannan suojelualueen myynyt Olavi SillanpääAnneli Jussila / Luonnonperintösäätiö

Luonnonperintösäätiön omistuksessa on tällä hetkellä 52 aluetta, tuhatkunta hehtaaria. Tämä ei kuitenkaan riitä, sanoo toiminnanjohtaja Anneli Jussila, jonka mukaan Suomesta löytyy paljon suojeltavaa.

– Lähtökohta on se, että tässä on tietyllä tavalla kiire ja me toimimme maksimaalisesti varojemme puitteissa koko ajan.

Tällä hetkellä Suomessa hakataan metsiä Luonnonperintösäätiön makuun liikaa.

Nyt on uhanalaisiksi tulossa niinkin tavallisia lintuja, kuten hömö- ja töyhtötiaiset. Tämän täytyy liittyä meidän vanhojen metsiemme hakkuisiin.

Anneli Jussila

– Tulee vastaan tukkirekkoja, joiden kyydissä on isojakin puita. Nyt on menossa massivisia hakkuita.

Hakkuut näkyvät muun muassa linnustossa.

– Nyt on uhanalaisiksi tulossa niinkin tavallisia lintuja, kuten hömö- ja töyhtötiaiset. Tämän täytyy liittyä meidän vanhojen metsiemme hakkuisiin. Tiaisten on yhä vaikeampi löytää elinpiiriä itselleen nuorista metsistä.

Rahoitus koostuu eri lähteistä

Testamenttien ja lahjoitusten varassa toimivalla säätiöllä on juuri tällä hetkellä hyvä tilanne. Rahoitus kuitenkin vaihtelee, toisina vuosina tulee isojakin testamenttilahjoituksia. Ne ovat Jussilan mukaan todella arvokkaita, suurella testamentilla saadaan yleensä ostetuksi kokonainen alue kerrallaan. Rahaa tarvitaankin hänen mukaansa paljon.

– Metsät ovat Suomessa tosi kalliita. Tarvitaan joko yksi suuri lahjoitus, tai paljon pieniä ja keskisuuria. Meillehän tulee rahaa muutamasta eurosta alkaen.

Toisaalta voi tulla myös metsäalueita.

– Nyt juuri olemme saamassa 140 hehtaaria metsää. Meille voi lahjoittaa ihan maaomaisuuksiakin.

Lestijärveltä uusi alue suojeluun

Luonnonperintösäätiö on ostanut 24 hehtaarin kokoisen alueen lestijärveläiseltä Olavi Sillanpäältä, joka halusi suojella sen metsähakkuilta ja rakentamiselta. Alueeseen kuuluu neljätoista hehtaaria metsää ja loput on yksityistä vesialuetta.

Kotirannan suojelualueen rantaa Lestijärvellä. Vanhoja puita, joiden taustalla pilkottaa järven jää.
Kotirannan suojelualueen rantaa Lestijärvellä. Anneli Jussila / Luonnonperintösäätiö

Toiminnanjohtaja Anneli Jussila luonnehtii ostosta harvinaiseksi muun muassa juuri vesialueensa vuoksi.

– Järvelle aukeavaa rakentamatonta rantaviivaa on kilometrin verran. Alueeseen sisältyy myös neljä rantatonttia, jotka jäävät nyt rakentamatta. Se on hienoa, sillä rantamme on rakennettu joka puolella täyteen. Siinä on myös niemiä ja edustalla pieniä saaria ja luotoja. Lisäksi siinä on paikoin valtavan hieno puusto, muun muassa vanhoja mäntyjä.

Jussilan mukaan Sillanpää oli jo oli kauan pitänyt ympäristön hakkuita liian kovina, ja nähtyään lehtijutun säätiöstä hän otti yhteyttä ja tarjosi osaa tilastaan suojelualueeksi. Säätiön puheenjohtaja Pentti Linkola kävi toiminnanjohtajan kanssa katsomassa aluetta tammikuussa, minkä jälkeen neuvotteluissa päästiin pian yksimielisyyteen.