Valtiovarainministeriön laskelmat julki: kilpailukykysopimus jäämässä tavoitteistaan

Viime yönä tehdyissä laskelmissa kävi ilmi, että kokonaisvaikutukset julkisen talouden tasapainoon jäävät kauas tavoitteistaan. Myös työpaikkoja syntyy toivottua vähemmän.

Kuva: Yle

Valtiovarainministeriö laski viime yönä pika-arvion työmarkkinaosapuolten tekemän neuvottelutuloksen vaikutuksista. Ministeriön mukaan laskelmat on tehty nopeasti ja niihin liittyy monenlaista epävarmuutta.

Ministeriö arvioi, että julkisen talouden tasapaino paranisi uuden sopimuksen ansiosta noin 600 miljoonaa euroa. Laskelmissa tulee kuitenkin ilmi, että sopimuksen pitäisi parantaa talouden tasapainoa kaikkiaan kaksi miljardia euroa, jotta suunnitellut veronkevennykset olisivat mahdollisia.

Uusia työpaikkoja neuvottelutulos toisi noin 35 000. Tätä arviotaan ministeriö pitää kuitenkin hyvin epävarmana. Hallituksen tavoitteena oli luoda jopa 100 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana.

Epävarmoja ovat myös vaikutukset, jotka tulisivat julkisen sektorin 24 ylimääräisestä työtunnista.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi viiden prosentin leikkaus yksikkötyökustannuksiin. Valtiovarainministeriön arvion mukaan neuvottelutulos pääsee lähelle tätä. Jos mukaan ei lasketa palkkaratkaisua, olisi paketin yksikkötyökustannusvaikutus noin 3,7 prosenttia vuodesta 2019 eteenpäin. Mikäli sopimuskorotukset ovat nolla prosenttia myös vuonna 2017, olisi yhteinen vaikutus jo runsas neljä prosenttia.

Laskelmat ovat epävarmoja, koska vastaavanlaista laajaa kokonaisuutta ei ole aiemmin arvioitu. Epäselvyys toimien kestosta vaikuttaa niin ikään laskelmiin. Ministeriön mukaan talouden vaikutuksiin otetaan konkreettisemmin kantaa vasta ennusteprosessissa.