Rinne moittii hallitusta hidastelusta: "Kököttää koko pakan päällä"

Hallituksen virallista vastausta työmarkkinakeskusjärjestöjen välillä syntyneeseen neuvottelutulokseen kilpailukykypaketista odotetaan vielä.

politiikka
Olli Rehn ja Antti Rinne.
Elinkeinoministeri Olli Rehn ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.Yle

Hallituksen virallista vastausta kilpailukykypaketista odotetaan yhä. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoo, että hallitukselta on odotettu huolellista sekä perusteellista valmistelua ja nyt sitä tehdään.

– Kyse ei ole hallituksen vatuloinnista. Me olemme tehneet perusteellista laskentatyötä, hän sanoi Ylen A-studiossa tiistaina.

Hän huomautti, että hallitus on jo kertonut alustavan myönteisen kantansa.

– Tulemme pian kertomaan tarkemman kantamme siihen, millä tavalla suhtaudumme neuvottelutulokseen.

Oppositiota edustavan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne suomi hallitusta siitä, että se istuu ratkaisun päällä eikä asiassa päästä eteenpäin. Hänen mielestään nyt hallitus "kököttää koko pakan päällä".

– Liittoja helpottaisi se, jos tietäisi, mikä hallituksen kanta on, hän sanoi.

– Nyt tänään on aika paljon epäselvyyttä siitä, että mikä on hallituksen kanta veronkevennyksiin ja toisaalta leikkauksiin.

"Odotukset yläkanttiin rakennettuja"

Rehnin mukaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen ekonomistien yhteinen käsitys on, että odotukset ovat olleet yläkanttiin rakennettuja.

– Mutta kyllä tästä kilpailukykysopimus varmasti tulee.

Rehnin mielestä sopimus korjaa kilpailukykyä olennaisesti, mutta on myös tärkeää arvioida vaikutukset julkiseen talouteen ja työllisyyteen.

– Hallituksella on kyllä kova tahto tehdä se, että vedämme nämä lisäsäästöt pois, veronkorotukset pois ja vastaavasti toteuttaisimme veronkevennyksiä, jotka parantaisivat palkansaajien ostovoimaa, mutta samaan aikaan pitää katsoa se, mikä on julkisen talouden yleinen tila ja asettaa tämä siihen kontekstiin.

Rehn huomautti, että jos vaikutus ei ole niin suuri kuin oletettiin, ehdot eivät täyty sille, että lisäsäästöt voidaan peruuttaa ja veronkevennyksiä tehdä.

– Kuten totesin, meillä on pyrkimys ja tahto mennä tähän suuntaan, mutta samalla pitää katsoa, onko Suomen julkisella taloudella kykyä toteuttaa niitä.