Saksalaisturisteja kesällä Saimaalle – suora lentoyhteys Saksasta Lappeenrantaan edelleen toiveissa

Lappeenrannassa jatketaan valmisteluja suorien lentojen saamiseksi Lappeenrannan ja Saksan välille tänä kesänä. Saksasta on tulossa eteläisen Saimaan matkailun yksi päämarkkina-alueista venäläisturistien puuttuessa.

liikenne
Ryanair
Vilma Hannén / Yle

Saksalaisturisteille on tarjolla kesällä Saimaan alueella vuokra-auton ja majoituksen sisältäviä matkapaketteja. Suorat lennot toisivat asiakkaat Lappeenrannan kentälle, josta he jatkaisivat vuokra-autolla Imatran ohella Mikkelin ja Savonlinnan seudulle.

– Saimaalla päätuote saksalaisten näkökulmasta ovat kiertomatkat ja turvallinen seikkailu Saimaan alueella. Pääsy lähelle matkan aloituspistettä on siksi tärkeää, sanoo Savonlinnan Yrityspalvelut Oy:n matkailun kehitysjohtaja Pellervo Kokkonen.

Savonlinnan ja Mikkelin matkailuyhtiöt aloittavat keväällä Saksaan suuntautuvan markkinoinnin. Myös Imatran ja Lappeenrannan seudun matkailuyhtiö goSaimaa suunnittelee omaa markkinointikampanjaa, mikäli suorat lennot Lappeenrannasta toteutuvat.

Hollantilainen Denim Air on varannut lennoille 100-paikkaisen Fokker 100-matkustajakoneen, mutta lentojen aloittaminen vaatisi 150 000 euron markkinointituen. Summasta puolet on tarkoitus koota alueen matkailuyrittäjiltä, jotka saavat taloudellista hyötyä saksalaisturisteista.

– Sopimuksen, jonka turvin lentoliikennettä täältä hoidetaan, pitää olla hyvä ja kannattava, sanoo kansanedustaja Jukka Kopra (kok.)

Sopimus koskisi vain kesäkauden 2016 lentoja.

Lentoyhtiöille maksettava markkinointituki jää merkittävästi alhaisemmaksi, kuin lentoaseman ollessa Finavian omistuksessa. Lentoyhtiöt hyötyvät alentuneista lentokenttämaksuista.

– Kokonaan markkinointikustannuksista ei päästä eroon, mutta uusi toimintamalli tuo lentoasemalle kustannussäästöjä kunnallisella yhteiskäytöllä, jolloin voimme periä lentoyhtiöiltä matalampia liikennöintimaksuja, sanoo Lappeenrannan Lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Petteri Lehti.

Denim Airin kaupallinen johtaja Berry van Eeuwijk sanoo, että lennot voisivat alkaa kesäkuussa.

– Edestakaisen lennon hinta Lappeenrannasta Saksaan olisi noin 250 euroa, laskee Berry van Eeuwijk.

Lennot olisivat kannattavia, jos tarjolla olevista istuinpaikoista vähintään 70 prosenttia saataisiin myytyä. Tämä tarkoittaisi viikossa 1120 lentomatkustajaa. Yhtiön suunnitelmissa on lentää Lappeenrannasta Amsterdamiin, Berliiniin, Düsseldorfiin ja Riikaan.

Mikä on Denim Air?

Eniten epävarmuutta Lappeenrannassa herättää se, että Denim Air on suomalaisille tuntematon lentoyhtiö eikä sen vakavaraisuudesta ole saatu varmuutta. Yhtiöllä ei ole myöskään samanlaista brändiä kuin esimerkiksi Ryanairilla, joten matkustajien saamiseksi koneisiin tarvitaan enemmän markkinointityötä.

Denim Air siirtyi tammikuussa 2016 Grönlannissa toimivan Sky Greenlandin omistukseen. Yksi Sky Greenlandin omistajista on puolestaan 35 prosentin osuudella brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Würban Group, joka on aiemmin keskittynyt pääasiassa maataloushankkeiden rahoitukseen Afrikassa.

Sky Greenlandilla on myös läheiset suhteet venäläiseen lentokonevalmistaja Sukhoihin, jolta yhtiö on tilannut viisi Sukhoi Superjet 100-matkustajakonetta. Koneilla yhtiö aikoo aloittaa Atlantin ylittävät lennot Euroopasta Grönlannin Kangerlussuaqin kautta Torontoon ja Halifaxiin. Alkuvaiheessa välilasku tapahtuu tosin koneiden lyhyen kantaman takia Islannissa, mutta Sukhoi toimittaa ensimmäiset pidemmän kantaman versiot vuonna 2017.

Kesän 2017 lennoista sovitaan syksyllä

Mikäli Denim Airin lentoaikeet kariutuvat, reittiliikenteeseen on tulossa Lappeenrannassa lähes kahden vuoden pituinen tauko. Lentokenttäyhtiö käy parhaillaan neuvotteluja kesän 2017 lennoista, joista sovitaan käytännössä jo tänä syksynä.

Tavoitteena on, että Lappeenrannasta olisi suora yhteys Baltian tai Keski-Euroopan lentoliikenteen solmukentälle, josta on tarjolla hyvät jatkoyhteydet muualle Eurooppaan ja Aasian kaukokohteisiin.

Lisäksi Lappeenrannasta pääsee jatkossa entistä useampaan lomakohteeseen tilauslennoilla. Lomamatkojen lisäksi tänä keväänä Lappeenrannasta lentävät myös matkanjärjestäjät Trio Travels Oy ja We Travel Oy.