Suomalainen Aalto on noussut Pariisin muotiviikkojen eturiviin

Suomalaisen Aalto-vaatemerkin mallisto esiteltiin Pariisissa osana muotiviikkojen ykkössarjaa. Merkin syys-talvi -mallisto ammensi inspiraatiota kaupungistuneiden saamelaisnuorten katukulttuurista ja houkutteli paikalle ison joukon muotivaikuttajia. Suunnittelija Tuomas Merikosken puolitoista vuotta sitten perustama merkki on noussut nopeasti kansainväliseen maineeseen.

kulttuuri
Malleja catwalkilla
Juha Nurminen

Kadulla ja näytössalissa tungeksii ihmisiä, jotka odottavat Tuomas Merikosken Aalto-merkin muotinäytöksen alkua. Ollaan Pariisin trendikkäässä Le Marais’n kaupunginosassa, jossa Merikosken syksy-talvi -kokoelma esitellään osana muotiviikkojen arvostettua ykkössarjaa.

Näytöksen katsomossa oli tungosta.
Näytöksen katsomossa oli tungosta.Juha Nurminen
Tuomas Merikoski on työskennellyt aiemmin ranskalaisten Louis Vuitton- ja Givenchy -merkkien suunnittelijana.
Tuomas Merikoski on työskennellyt aiemmin ranskalaisten Louis Vuitton- ja Givenchy -merkkien suunnittelijana.Juha Nurminen

Lavalle nousee ruutukuosia, pinkkejä housuasuja, vyötettyjä ja käännettäviä takkeja, graafista mustavalkoisuutta ja tyköistuvia hameita. Yleisvaikutelma on vahva, nuorekas ja omintakeinen.

Vastaanotto salissa on innostunut. Aallon uutta mallistoa kuvataan yllättäväksi ja särmikkääksi.

– Värit ovat vahvoja ja malliston ilme aiempaakin yhtenäisempi. Muotiyleisön läpi kävi innostunut kohahdus, kiteyttää ranskalainen muotitoimittaja.

Paikalla on paljon muotivaikuttajia, muun muassa vogue.com, Grazia-lehti, Madame Figaro sekä virallisen muotifederaation edustajia. Takarivissä seisoo isoja japanilaisia sisäänostajia ja lattialla istuu brittiläinen tähtibloggaaja Susie Bubble.

Suunnittelija saa raikuvat aplodit ja toteaa, että Aalto on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa Pariisin muotikartalla.

– Ei me tästä mihinkään olla lähtemässä, Tuomas Merikoski sanoo.

Eturivissä istui muun muassa brittiläinen muotivaikuttajat Susanna Lau eli Susie Bubble.
Eturivissä istui muun muassa brittiläinen muotivaikuttajat Susanna Lau eli Susie Bubble.Juha Nurminen

Inspiraationa kaupungistuneet saamelaisnuoret

Aalto-merkin syys-talvi -mallistolla on yllättävä ja rohkea teema eli saamelaisnuoret. Merikoski kertoo, että häntä kiinnostivat Helsinkiin muuttaneet saamelaiset ja heidän läpikäymänsä kysymykset identiteetistään.

– Yhä useammat nuoret saamelaiset joutuvat muuttamaan isoihin kaupunkeihin, missä kielen ja kulttuurin säilyttäminen voi olla vaikeaa. Toisaalta siitä syntyy rikasta ja uudenlaista katukulttuuria. Tästä syntyi mallistolle tarina, Merikoski sanoo.

Malleja catwalkilla
Juha Nurminen

Konkreettisesti tuo tarina näkyy esimerkiksi vaatteissa esiintyvässä, telttaa kuvaavassa symbolissa. Merikosken mukaan kyseessä on kuvitteellinen, kaupunkiin muuttaneita saamelaisnuoria yhdistävä kuvio. Uutta kotikaupunkia kuvaa myös malliston nimi, Hellsinki.

Saamelaisuus on kuitenkin herkkä aihe, jonka käyttäminen inspiraationa saattaa ärsyttää. Merikoski haluaa kuitenkin kunnioittaa rikasta perintöä ja tarkastella samalla yhä voimistuvaa muuttoliikettä.

– Minun mielestäni kyseessä on kaunis kulttuuri, jota pitää vaalia. On myös mielenkiintoista nähdä, miten saamelaisuus ja valtakulttuuri tulevaisuudessa väistämättä sekoittuvat, Merikoski sanoo.

Mustahuuliset mallit kävelivät rennoissa mutta räätälöidyissä hame- ja housupuvuissa.
Mustahuuliset mallit kävelivät rennoissa mutta räätälöidyissä hame- ja housupuvuissa.Juha Nurminen

Merikoski yhdistää kaupallisen ja taiteellisen menestyksen

Puolitoista vuotta sitten perustettu Aalto-merkki on noussut nopeasti muodin eturiviin. Se on rankattu ainoana suomalaismerkkinä Pariisin muotiviikkojen ykköskategoriaan ja vieläpä kahtena peräkkäisenä sesonkina. Aalto valittiin vastikään myös luksuskonserni LVMH:n järjestämän, arvostetun muotisuunnittelukilpailun finaaliin.

Tuomas Merikoski on rakentanut suomalaisuuteen nojaavan merkkinsä Pariisista käsin, tavoitteenaan kansainvälinen läpimurto. Toistaiseksi kunnianhimoinen suunnitelma vaikuttaa toimivan.

Hell-sana ja teltta-symboli kuvasivat saamelaisnuorten uutta kaupunkikulttuuria.
Hell-sana ja teltta-symboli kuvasivat saamelaisnuorten uutta kaupunkikulttuuria.Juha Nurminen

– Kiinnostus ja kauppa ovat koko ajan kasvaneet. Bisnes on edennyt juuri niin kuin suunnittelimme, tarkoitus on kasvaa nopeasti, Merikoski sanoo.

Tarkkoja myyntilukuja Merikoski ei kerro. Tällä hetkellä Aallon vaatteita myydään kuitenkin trendiputiikeissa ja luksustavarataloissa muun muassa Pariisissa, New Yorkissa, Lontoossa, Moskovassa ja Tokiossa.

– Tällä alalla menestys riippuu monesta jutusta, joiden kaikkien täytyy toimia. Hienon malliston lisäksi pitää olla sopiva hintahaarukka, riittävästi näkyvyyttä ja oikeat kontaktit.

Toistaiseksi nämä vaikuttavat olevan Aallolla kunnossa.