yle.fi-etusivu

Reuters: Kiina irtisanoo yli viisi miljoonaa valtion työntekijää

Kiina ilmoitti maanantaina, että se suunnittelee irtisanovansa 1,8 miljoonaa työntekijää hiili- ja terästeollisuudesta. Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan irtisanomisia olisi luvassa enemmän ja ne koskisivat muitakin aloja.

Ulkomaat
mies ajaa hiilikuormaa pyörällään
Mies ajaa hiilikuormaa pyörällään Pekingissä.Michael Reynolds / EPA

Kiina aikoo irtisanoa 5–6 miljoonaa valtion työntekijää seuraavan 2–3 vuoden aikana vähentääkseen teollisuuden ylituotantoa ja saastuttamista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaksi erillistä lähdettä kertoi asiasta Reutersille, jonka mukaan kyseessä on Kiinan suurin säästöohjelma lähes kahteen vuosikymmeneen.

Molemmat Reutersin luotettavina pitämät lähteet esiintyivät nimettöminä, koska heillä ei ole lupaa puhua tiedotusvälineille poliittisesti arkaluontoisesta aiheesta, joka voi aiheuttaa levottomuuksia.

Lähteiden mukaan Kiinan hallitus aikoo käyttää yli 20 miljardia euroa hiili- ja teräsalan irtisanomiskorvauksiin estääkseen levottomuudet.

Kiinan teollisuusministeriö ei suostunut kommentoimaan asiaa Reutersille.

Henkilöstöresursseista ja sosiaaliturvasta vastaava ministeri Yin Weimin sanoi maanantaina, että Kiina aikoo irtisanoa 1,8 miljoonaa työntekijää hiili-ja terästeollisuudesta. Hän ei kuitenkaan paljastanut aikaväliä, jolloin irtisanomiset on tarkoitus toteuttaa.

Kiinan tehoton valtion sektori työllisti noin 37 miljoonaa ihmistä vuonna 2013. Sektori vastaa noin 40 prosentista maan teollisuustuotannosta.

Kiina aikoo leikata kapasiteetin ylitarjontaa seitsemältä sektorilta. Leikkauksia on luvassa ainakin sementti-, lasinvalmistus- ja laivanrakennusaloille, toinen lähteistä kertoi Reutersille.

Lähteet: Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Ensihoito

Soitto hätäkeskukseen voi tuoda paikalle vain yhden hoitajan – "Askel kohti tulevaisuutta"

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden