1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Osama bin Laden testamenttasi miljoonia käytettäväksi jihadiin

Vuonna 2011 surmattu al-Qaida-johtaja oli kirjoittanut kirjeen, jossa hän vaati yhdysvaltalaisia tukemaan presidentti Obamaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, tiistaina julkistetut asiakirjat kertovat.

Kuva: Al-Jazeera / Reuters

Ääri-islamistisen al-Qaida-verkoston johtaja Osama bin Laden halusi, että suurin osa hänen miljoonien eurojen arvoisesta omaisuudestaan käytettäisiin jihadin eli pyhän sodan rahoittamiseen.

Tiedot käyvät ilmi bin Ladenin käsinkirjoitetusta testamentista, jonka Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen ODNI julkisti tiistaina. Samalla julkistettiin myös yli sata muuta asiakirjaa, jotka Yhdysvallat oli saanut haltuunsa erikoisjoukkojen iskussa bin Ladenin piilopaikkaan Pakistanin Abbottabadissa toukokuussa 2011. Bin Laden surmattiin iskussa.

Arabiaksi yhdelle paperiliuskalle kirjoitetussa testamentissaan bin Laden kertoo, että hänellä oli Sudanissa 29 miljoonan dollarin eli vajaan 27 miljoonan euron arvoinen omaisuus. Hän halusi jakaa varansa sukulaisilleen, mutta tahtoi, että rahoilla tuetaan al-Qaidan toimintaa.

Bin Laden murehti ilmastonmuutosta

Asiakirjat kertovat myös, että Osama bin Laden oli kirjoittanut kirjeen, jossa hän vetosi Yhdysvaltain kansalaisiin, jotta nämä tukisivat presidentti Barack Obamaa kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Bin Ladenin mukaan olisi parempi, että maailma keskittyisi taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan eikä "sotaan islamia vastaan".

Bin Ladenin huoli ilmastonmuutoksesta oli tullut julkisuuteen jo vuonna 2010, kun televisioyhtiö al-Jazeera julkaisi ääninauhoitteen, jossa bin Laden syyttää teollisuusmaita ilmastonmuutoksesta.

Nyt julkistetut asiakirjat ovat toinen erä Yhdysvaltojen toukokuun 2011 iskussa haltuunsa saamista materiaaleista. Suuri määrä asiakirjoja on vielä julkistamatta.