Facebook-johtaja pidätettiin Brasiliassa WhatsApp-kiistan vuoksi – pääsi myöhemmin vapaaksi

Viranomaiset vaativat pikaviestipalvelu WhatsAppilta tietoja huumerikostutkintaan liittyen. Facebook omistaa WhatsAppin, mutta sanoo palveluiden toimivan täysin erillään toisistaan.

media
Puhelinsovellus WhatsApp.
Andrew Gomert / EPA

Brasiliassa poliisi pidätti tiistaina Facebookin Latinalaisen Amerikan aluejohtajan Diego Dzodanin, koska tämä on kieltäytynyt luovuttamasta viranomaisille sosiaalisen median viestisisältöä.

Dzodan vapautettiin päivää myöhemmin keskiviikkona, kun toinen tuomari katsoi pidätyksen olleen ylimitoitettu pakkokeino.

Pidätykseen ryhdyttiin, koska Dzodan toimi viranomaisten mukaan jatkuvasti vastoin oikeuden määräystä. Dzodania oli pyydetty antamaan poliisille lupaa päästä yhteisöpalvelu Facebookin tietoihin. Viranomaiset ovat pyytäneet tietoja myös pikaviestipalvelu WhatsAppilta.

– Tietoa tarvitaan todistusaineistoksi järjestäytyneeseen huumekauppaan liittyvään tutkintaan, viranomaiset sanoivat uutistoimisto AFP:n mukaan.

Huumerikosta käsitellään poliisin mukaan oikeudessa salaisesti julkisuudelta piilossa. Brasilialaisoikeus määräsi Dzodanin antamaan tietoja viranomaisille jo noin neljä kuukautta sitten. Mediatietojen mukaan huumesalakuljettajat olivat keskustelleet liiketoimistaan WhatsAppissa.

Facebookille jättisakot

Yhteisöpalvelu Facebook omistaa WhatsAppin, ja se kieltäytyi noudattamasta oikeuden määräystä. Yhtiölle määrättiin kaksi kuukautta sitten yli 10 000 euron päiväsakot, ja kuukausi sitten päiväsakko nousi noin 230 000 euroon.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on kritisoinut Brasilian toimia suhteettomina.

– Olemme pettyneitä siihen, että Facebook-johtaja viedään poliisiasemalle tapauksessa, joka liittyy WhatsAppiin. Facebook ja WhatsApp toimivat täysin erillisinä toisistaan, yhtiön tiedotteessa sanottiin.

Facebook sanoo olevansa aina valmis keskustelemaan Brasilian viranomaisten kanssa, mikäli näillä on kysyttävää.

WhatsApp: Ei teknisiä edellytyksiä

WhatsApp tiedottaa niin ikään olevansa pettynyt, että viranomaiset menivät näin pitkälle. WhatsAppin mukaan sillä ei ole teknisiä edellytyksiä yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

– Emme ei voi luovuttaa tietoa, jota meillä ei ole.

Tiedotteessaan WhatsApp kertoo tehneensä viranomaisten kanssa yhteistyötä huumerikostutkinnassa niin paljon kuin mahdollista, mutta sanoo olevansa täysin eri mieltä lain täytäntöönpanon kanssa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun WhatsApp ja Brasilian viranomaiset ottavat yhteen. Joulukuussa oikeus määräsi WhatsAppin lakkauttamaan toimintansa 12 tunniksi, koska tämä ei antanut tietojaan erääseen toiseen rikostutkintaan liittyen. Suurta vastustusta herättänyt käyttökatko lopulta kumottiin.