Koe uusi yle.fi

Yleisurheilun korruptiotutkinta paisuu: Rion ja Tokion olympiahakemukset viranomaisten syyniin

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n korruptiotutkinta voi laajeta koskemaan myös Kansainvälistä olympiakomiteaa KOK:ta.

urheilu
IAAF:n entinen puheenjohtaja Lamine Diack (oik.) ja nykyinen puheenjohtaja Sebastian Coe lehdistötilaisuudessa Pekingissä elokuussa 2015.
IAAF:n entinen puheenjohtaja Lamine Diack (oik.) ja nykyinen puheenjohtaja Sebastian Coe lehdistötilaisuudessa Pekingissä elokuussa 2015.EPA / Franck Robichon

Ranskalaiset syyttäjät ovat laajentaneet yleisurheilun korruptiotutkintansa koskemaan myös vuosien 2016 ja 2020 kesäolympialaisten haku- ja äänestysprosesseja. Asiasta kertovat muun muassa brittiviestimet Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun).

Rio de Janeiron ja Tokion olympiakisahakemuksia koskeva tutkinta on Guardianin tietojen mukaan vasta alussa, mutta lehden mukaan se liittyy todennäköisesti IAAF:n entisen puheenjohtajan Lamine Diackin rooliin kesäolympialaisten hakukilvassa.

Guardianin mukaan tutkinta saattaa koskea sitä, olivatko Lamine Diack ja hänen poikansa toimineet välikäsinä kisaisännyyttä hakeneiden kaupunkien ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsenten välillä.

Diackin epäillään ottaneen lahjuksia

Kansainvälistä yleisurheiluliittoa IAAF:ää koskeva tutkinta johti jo viime vuonna Lamine Diackin pidätykseen. Hänen epäillään ottaneen lahjuksia peitelläkseen venäläisten yleisurheilijoiden dopingkäryjä.

Tammikuussa Maailman antidopingtoimiston Wadan teettämä raportti kertoi, että Lamine Diack oli järjestänyt ja mahdollistanut IAAF:ssä harjoitetun korruption.

Lisäksi Diackin pojasta, IAAF:n entisestä markkinointikonsultista Papa Massata Diackista, on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Häntä epäillään lahjusten maksamisen mahdollistamisesta.