Koe uusi yle.fi

Turbulenssi alue- ja soteuudistuksen ympärillä jatkuu – pohjoisen kansanedustajat luottavaisina

Oulun vaalipiirin kansanedustajilla on vahva usko, että aluehallintouudistus etenee aikataulussaan. Seurantaryhmässä työskentelevän Pirkko Mattilan mukaan parin viikon myöhästyminen ei olisi ongelma.

Kotimaa
Lasten pyörätuoli.
Henrietta Hassinen / Yle

Hallitus kävi lähellä kaatumispistettä syksyllä, kunnes hallituspuolueet sopeutuivat pääministeri Juha Sipilän malliin, joka perustuu 18 maakuntaan ja 15:een sotealueeseen. Järjestämis- ja itsehallintoaluelain luonnokset perusteluineen on määrä lähettää lausunnoille jo ensi kuussa.

Timo Korhonen (kesk.) myöntää, että keskustelu alue- ja soteuudistuksesta on edelleen ollut turbulenssia ja se on sisältänyt ristikkäisiä arvioita. Hän pitää tällä hetkellä hienoisena kysymysmerkkinä julkisuudessakin kritisoitua 15 sote-alueen mallia, mutta uskoo ratkaisun löytyvän joka tapauksessa ylimaakunnallisesta yhteistyöstä.

– Kaikki maakunnat tarvitsevat erikoissairaanhoidossa yhteistyötä eri laajuudessa. Myös HUS:in kanssa, ja pohjoisessa maakunnat ovat tiiviissä symbioosissa joka tapauksessa, Korhonen toteaa.

Pirkko Mattila (ps.) ei ole huolissaan tavoiteaikataulun mahdollisesta joustamisestakaan.

– Jos kymmenen vuotta valmisteltu uudistus myöhästyisi parilla viikolla, ei se olisi ongelma, sanoo parlamentaartisen seurantaryhmän jäsen Mattila.

– 18 maakunnan malli on toistaiseksi ainoa, jonka varassa lainsäädäntöä on valmisteltu, hän vahvistaa.

Malli tuskin muuttuu ennen lausuntokierrosta

Hallituspuolueiden välillä on mediatietojen mukaan edelleen ollut ristivetoa itsehallintoalueiden ja sotealueiden määrästä sekä mahdollisesta maakuntaverosta.

Aluehallintouudistuksen seurantaryhmään kuuluva Eero Suutari (kok.) uskoo, että muutoksia Sipilän malliin tulee aikaisintaan lausuntokierroksen jälkeen.

– Lausunnot ovat ennenkin muuttaneet lopputulosta, Suutari muistuttaa.

Kainuulaisena Suutari toivoo, että aluehallintouudistus ei törmäisi ohittamattomiin perustuslaillisiin ongelmiin. Valmistelussa olevan mallin mukaan Kainuu säilyisi itsenäisenä maakuntana, mutta ei todennäköisesti olisi 15:n sote-alueen joukossa.

– Jos 18 maakuntaa toimisi tilaajana ja 15 sote-aluetta tuottajana, hanke saattaisi onnistua myös perustuslaillisesta näkökulmasta, Suutari arvioi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihtolajit

Krista Pärmäkoski vai Marit Björgen? Pärmäkoskella takana kotiedulla yllätysmomentti

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Matti Vanhanen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kehuu Ahtisaarta ja Halosta, moittii Sauli Niinistön politiikkaa kapea-alaiseksi