Lapsen komentaminen jäähylle voimistaa uhmakkuutta tai vetäytymistä, stressitutkija varoittaa

Menehän tuonne seinustan penkille rauhoittumaan ja miettimään! osa kasvattajista määrää.

Stressitutkija Nina Sajaniemi Ylen aamu-tv:n haastattelussa
Myös lapset kokevat stressiä viettäessään aikaansa päiväkodeissa. Miten stressi vaikuttaa lapsiin ja miten stressiä voidaan hallita - siitä kertoi aamu-tv:ssä Helsingin yliopiston stressintutkija Nina Sajaniemi.

Ulkopuolelle sulkeminen on lapsen näkökulmasta täysin katastrofaalista, ja sillä pelkästään vahvistetaan haitallista käyttäytymistä, Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

Tulla jätetyksi joukon ulkopuolelle, rauhoittumistarkoituksessa, vahvistaa lapsen taistelutahtoa tai tarvetta paeta.

– Biologisesta näkökulmasta [ulkopuolelle jääminen] merkitsee hengenvaaraa. Sillä tavalla vahvistetaan lapsen haitallista käyttäytymistä. Se on pelkästään pahasta. Siksi jyrkkä ei ryhmästä poistamiselle, Sajaniemi sanoo.

Nina Sajaniemi työskentelee lehtorina opettajankoulutuslaitoksella varhaiskasvatuksessa ja tutkii lasten stressiä. Tutkimushankkeessa harjoitellaan päiväkoti-ikäisten kanssa rauhoittumista ryhmätilanteissa. Kolmesti päivässä päiväkotiryhmän lapset sulkevat silmänsä, hengittävät syvään ja rauhoittuvat.

– Aina kun lapsi tekee jotain väärin, on levoton tai vetäytynyt, hän on tilassa, jossa ei pysty olemaan yhteydessä muihin. Silloin aikuiselta tarvitaan ymmärtävää vuorovaikutusta.