Työkkärikoulutusta nykyisin: kaulaliina kaupunginjohtajalle, kiertävä kultatuoli, kanoja vanhuksille

Luovien alojen työvoimapoliittinen täydennyskoulutus on yhä enemmän itsensä brändäystä ja yhteistyöverkostojen aktiivista hakemista. Joensuussa 15 alan ammattilaista pitää kotipesäänsä ostoskeskuksessa ihmishyörinän keskellä.

ilmiöt
Kati Jukola (vas.) ja Sohvi Valkonen esittelevät kaupunkilaisten neulomaa kaulaliinaa.
Janne Ahjopalo / Yle

Ostoskeskuksen suuri-ikkunaisessa tilassa hyörii graafista suunnittelijaa, kuvataiteilijaa, sisustussuunnittelijaa, vaatetusmuotoilijaa, taideterapeuttia, mainonnan suunnittelijaa, tapahtumatuottajaa ja lavastajaa. He ovat luovan alan ammattilaisia, joiden leipä on nykyisin monesti pieninä murusina maailmalla.

Vintage Joensuuksi nimetyn yhteisön seinällä on muotitaiteilija, yrittäjä Jukka Rintalan lahjoittama paita ja kangaskassi sekä pitkäaikaisen kokoomuspoliitikko Riitta Uosukaisen hame. Ne ovat myytävänä.

Jukka Rintalan lahjoittamat paita ja kangaskassi sekä Riitta Uosukaisen hame.
Jukka Rintalan lahjoittamat paita ja kangaskassi sekä Riitta Uosukaisen hame.Janne Ahjopalo / Yle

Tämän luovien alojen työvoimapoliittisen koulutuksen järjestää yksityinen konsulttifirma Tamora Oy, jonka ote on liiketaloudesta ja markkinamaailmasta tuttu: työt on haettava itseään markkinoimalla ja etsimällä sopivat verkostot positiivisella asenteella. Joensuulaiset koulutettavat ovat perustaneetnettisivun (siirryt toiseen palveluun), jossa on niin ikään markkinataloustermejä, kuten ketterä kehittäminen, muutos, yrittäjyys, heittäytyminen ja ennakkoluulottomuus.Joensuulaiset luovan alan ammattilaiset ovat saaneet puolivuotisentäydennyskoulutuksensa alkumetreillä jo paljon aikaan. Koulutuksen tavoitteena on saada osallistujat haravoimaan tietoa uudesta tavasta tehdä työtä.

Kultainen tuoli, kaulaliina ja lapsiystävällinen tila

Viisitoistahenkinen ryhmä on hankkinut kultaisen tuolin, jolla istuu erilaisia ihmisiä kertomassa omasta tavastaan hankkia leipä: on ollut joulukuusikauppiasta, kuvataiteilijaa, toimitusjohtajaa ja ulkomaankaupan eksperttiä. Mukaan houkutellaan vielä esimerkiksi poliitikkoja.

Kultaisen tuolin äiti, Päivi Kupiainen.
Kultaisen tuolin äiti, kuvataiteilija-tekstiilikäsityöläinen Päivi Kupiainen.Janne Ahjopalo / Yle

Vintage Joensuu on kerännyt kaupunkilaisten parissa näkemyksiä uudesta työstä ja kehittämiskohteista. Paikoin kriittisetkin kannanotot on koottu paperille, joka on luovutettu kaupunginjohtaja Kari Karjalaiselle. Mielipiteiden jakamisen ohessa kaupunkilaiset neuloivat kukin vuorollaan pienen pätkän kaulaliinaa, joka sekin annettiin kaupunginjohtajalle.

Ryhmä on suunnittelemassa parhaillaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen Kiteelle lapsiystävällistä tilaa, jossa voi opiskella maamme kulttuuria ja kieltä. Vanhustenkotiin on suunnitteilla kesäksi kanala sisäpihalle. Samoin yksinäisille halutaan lohtua aamiaiskokoontumisella, johon Vintage Joensuu etsii yhteistyötahoja järjestöistä ja yrityksistä.

Koulutuksen tavoitteena on, että osallistujat löytäisivät uusia ihmisiä verkostoihinsa: yhteistyökumppaneita, liikeideoita ja uudenlaisia kokemuksia yhdessä tekemisestä ja ideoinnista.