1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nokian Renkaita vastaan puuhataan kanteita – tavoitteena jopa 30 prosentin hinnanalennus

Hankkeen takana on yksityinen lakiasiaintoimisto, jonka mukaan Nokian Renkailta renkaita ostaneet voisivat vaatia jopa 30 prosentin hinnanalennusta harhaanjohtavan markkinoinnin takia. Kyseessä ei ole ryhmäkanne, jonka voi nostaa vain kuluttaja-asiamies.

Kuva: Yle

Rengastestien manipuloinnista kiinni jäänyttä rengasvalmistajaa Nokian Renkaita vastaan on käynnissä hanke, jossa kuluttajia ja yrityksiä kannustetaan nostamaan kanteita yritystä vastaan. Kanteissa Nokian Renkailta on tarkoitus vaatia hinnanalennusta harhaanjohtavan markkinoinnin takia.

Yksityisen lakiasiaintoimiston alulle panemaan hankkeeseen kerätään parhaillaan osanottajia. Lakiasiaintoimisto Turre Legalin lakimies Herkko Hietanen uskoo, että Nokian Renkailta renkaita viimeisen kymmenen vuoden aikana ostaneet voivat olla oikeutettuja jopa 30 prosentin hinnanalennukseen.

Laki on tässä aika selvä. Mikäli tällaista tapahtuu, ostaja on oikeutettu joko kaupan purkuun tai hinnanalennukseen.

Herkko Hietanen

Nokian Renkaat jäi viime viikolla kiinni siitä, että yritys on manipuloinut rengastestejä vuosien ajan.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling kehotti viikonloppuna Nokian Renkaita harkitsemaan vapaaehtoista korvausta manipuloitujen testien perusteella autonrenkaita ostaneille. Nokian Renkaat kuitenkin vastasi maanantaina julkaisemassaan pörssitiedotteessa, ettei se näe perusteita maksaa vahingonkorvauksia.

"Tavoittelemme kymmeniä tuhansia renkaiden ostajia"

Turre Legalin Hietasen mielestä renkaita ostaneet voivat kuitenkin olla oikeutettuja hinnanalennukseen tai kaupan purkuun.

– Nokian Renkaat teki tämän nostaakseen renkaiden hintaa ja edistääkseen myyntiä. Laki on tässä aika selvä. Mikäli tällaista tapahtuu, ostaja on oikeutettu joko kaupan purkuun tai hinnanalennukseen. Tässä kanteessa on kyse siitä, että autamme renkaiden ostajia hakemaan näitä hinnanalennuksia, Hietanen selittää.

Hinnanalennuksiin voivat olla oikeutettu kaikki , jotka ovat ostaneet Nokian renkaat viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Herkko Hietanen

Hietasen mukaan nimien kerääminen kanteisiin on aloitettu tänään keskiviikkona. Turre Legal kerää nimet ja hallinnoi kanteita yhdessä niin sanottuna joukkokanteena. Nimien kerääminen jatkuu kuukauden ajan, jonka jälkeen Nokian Renkaiden kanssa aloitetaan neuvottelut hinnanalennuksista.

– Me tavoittelemme tällä kymmeniä tuhansia renkaiden ostajia. Tämä menettely on jatkunut yli kymmenen vuoden ajan. Hinnanalennuksiin voivat olla oikeutettu kaikki, jotka ovat ostaneet Nokian renkaat viimeisen kymmenen vuoden aikana, Hietanen sanoo.

Kuitti rengasostoksista pitää kuitenkin olla tallella, jotta voi osoittaa ostaneensa renkaat viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kanteita voivat nostaa myös yritykset.

Kyse ei ryhmäkanteesta

Kyseessä ei ole ryhmäkanne, jonka voi nostaa vain kuluttaja-asiamies. Ryhmäkanteen on voinut Suomessa nostaa vuodesta 2007 lähtien, mutta sitä ei ole vielä kertaakaan käytetty. Sähkönsiirtoyhtiö Carunan tapauksessa sitä harkittiin, mutta hinnankorotukset saatiin sovittua ennen kanteen nostamista.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Jari Suurlan mukaan vielä on liian aikaista sanoa, onko Nokian Renkaiden tapauksessa aineksia ryhmäkanteeseen.

– Asia on tutkinnassa ja todellakin [liian] aikaista sanoa, onko edellytyksiä tämmöiseen. Ensin pitää katsoa, onko se [markkinointi] ollut harhaanjohtavaa ja minkälaista ryhmää se on koskenut ja niin pois päin. Tapaukset ovat kuitenkin todennäköisesti hyvin erilaisia. Sellaista kaiken kattavaa ryhmäkannetta me tuskin pystymme toteuttamaan, Suurla sanoo.

Turre Legalin Hietasen mukaan hänen alulle panemansa hanke on saman tyyppinen kuin metsäkartellin tapauksessa. Siinä suuri joukko metsänomistajia vaatii metsäyhtiöiltä korvauksia puukaupoissa kärsityistä tappioista.

Hietasen julkaiseman tiedotteen mukaan hänen pyrkimyksenään on sopia asia ja hankkia hinnanalennukset Nokian Renkailta ilman oikeudenkäyntiä.

Hietanen kertoo, että hänen edustamansa lakiasiaintoimisto ottaisi itselleen palkkiona kolmasosan mahdollisista korvauksista.