1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tapahtuiko käänne? – Lapin itärajalle ei saapunut turvapaikanhakijoita

Lapin itärajalle ei saapunut eilen yhtään turvapaikanhakijaa. Aiemmin turvapaikanhakijoita on tullut tänä vuonna joka päivä.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lapin itärajan rajanylityspaikoille ei eilen saapunut yhtään turvapaikanhakijaa, tiedottaa Rajavartiolaitos. Laitoksen mukaan eilinen oli tämän vuoden ensimmäinen päivä, kun Lapin rajanylityspaikoille ei tullut turvapaikanhakijoita.

Edellisen kerran vastaava tapahtui Lapin raja-asemilla joulukuussa.

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jussi Sainion mukaan eilisestä ei kuitenkaan voi vetää pitemmälle meneviä johtopäätöksiä.

– Kun katsoo pidemmällä aikavälille, vaihteluväli on tämänkin vuoden puolella ollut 86-154 (turvapaikanhakijaa) per viikko. Johtopäätöksiä ei voi yhden, kahden tai kolmenkaan päivän osalta vetää, Sainio sanoo.

Tällä viikolla Lapin raja-asemille on tullut seitsemän turvapaikanhakijaa, kun viime viikolla heitä saapui kaikkiaan 117. Lapin rajavartiostolla ei ole tietoa, miksi turvapaikanhakijoita näyttäisi saapuvan huomattavasti viime viikkoa vähemmän.

– Vielä on viikkoa jäljellä, Sainio huomauttaa.

Tämän vuoden aikana Lapin rajanylityspaikoilla turvapaikkaa on hakenut reilu tuhat ihmistä. Pääosa heistä on afganistanilaisia, intilaisia, syyrialaisia ja bangladeshilaisia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti viime viikolla Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:tä kontoroilloimaan turvapaikanhakijatilannetta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Viime vuonna Lapin raja-asemilla turvapaikkaa haki lähes 700 ihmistä.