Moni uimahalli odottaa vielä päivitystä nykyaikaan – "Homekouluremontit ovat ajaneet ohi"

Suuri osa Suomen uimahalleista on rakennettu 1970-luvulla. Niistä moni on vielä päivittämättä nykyaikaan. Peruskorjauksen tarve olisi suuri, mutta rahaa remontteihin on niukasti.

Kotimaa
uimahalli
Isonkyrön uimahalli on rakennettu vuonna 1970 ja peruskorjattu 1997.Mirva Ekman / Yle

1970-luku oli Suomessa uimahallirakentamisen kulta-aikaa. Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen UKTY ry:n pitämän uimahallirekisterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan maan uimahalleista liki 120 on rakennettu 1970-luvulla tai sitä ennen.

– Läheskään kaikissa niistä ei ole vielä tehty laajaa peruskorjausta, sanoo UKTY ry:n puheenjohtaja Jukka Maja.

Majan mukaan 70-luvulla uimahallien rakentamisella edistettiin valtion liikuntapoliittisia tavoitteita ja rahaa rakentamiseen herui aivan toisessa mitassa kuin nykyisin. Nyt rahaa tarvittaisiin varsinkin uimahallien peruskorjaamiseen. Peruskorjaamisen tarve on suuri.

– Viime vuosina monissa kunnissa uimahallien peruskorjaukset ovat siirtyneet, kun homekouluremontit ovat ajaneet ohi, tietää Maja.

Peruskorjauksesta vain haaveillaan

Remonttia kaivattaisiin kipeästi, mutta nykyisessä tilanteessa siitä voidaan lähinnä haaveilla.

Annukka Käkelä

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla valmistui 46 vuotta sitten yhden vuoden aikana viisi uimahallia. Vuonna 1970 rakennetuista halleista edelleen peruskorjaamatta ovat Kuortaneen urheiluopiston ja Teuvan uimahallit.

Kuortaneella uimahalli on tarkoitus peruskorjata muutaman vuoden kuluttua, mutta Teuvalla peruskorjaus ei ole edes näköpiirissä.

– Remonttia kaivattaisiin kipeästi, mutta nykyisessä tilanteessa siitä voidaan lähinnä haaveilla. Tarve olisi kuitenkin suuri. Sekä allas että hallin katto pitäisi peruskorjata, toteaa kunnan vapaa-aikasihteeri Annukka Käkelä.

Teuvalla olisi tarvetta myös laajentaa tiloja. Uimahallin yhteydessä oleva kuntosali kaipaisi lisätilaa. Käkelän mukaan uimareita hallissa on riittänyt mukavasti, vaikka porealtaita ja muita viihdykkeitä ei ole tarjolla.

– Kuntosali ja sen hyvät laitteet vetävät väkeä uimahalliin.

Kuortaneen urheiluopiston uimahalli on pidetty kunnossa säännöllisten pienempien remonttien avulla, mutta varsinainen laajempi peruskorjaus on vielä tekemättä.

– Tällä hetkellä halli on ihan hyvässä käyttökunnossa, mutta peruskorjauksen aika tulee vuoden 2020 paikkeilla, toteaa kiinteistömestari Tuomo Haavisto.

Poreallas uimahallissa
Isokyrön uimahalliin saatiin poreallas peruskorjauksen yhteydessä.Mirva Ekman / Yle

Liukumäki ja poreallas

Vuonna 1970 myös Isonkyrön kuntaan rakennettiin uimahalli. Peruskorjaus toteutettiin hallissa vuonna 1997. Liki 20 vuoden käytön jälkeen halli on edelleen hyvässä kunnossa, tarvetta on korkeintaan pienelle pintaremontille.

– Tietysti isompaa allasta aina silloin tällöin toivotaan, mutta se onkin jo eri juttu, toteaa uinninvalvoja Minna Kauppila.

Peruskorjauksessa Isonkyrön halli päivitettiin nykyaikaan. Halliin tehtiin lastenallas liukumäkineen ja myös poreallas. Kauppilan arvion mukaan hallista löytyy pienessä mittakaavassa "kaikki tarpeellinen". Remontin jälkeen varsinkin lapsiperheiden houkuttelu halliin on ollut helpompaa ja kävijöitä onkin nykyisin vauvasta vaariin.

Vieressä olevasta koulukeskuksesta isommat koululaiset käyvät uimassa kolme kertaa lukukaudessa ja pienemmät neljä kertaa lukukaudessa.

– Voi sanoa, että isokyröläisillä on hyvä uimataito, toteaa Kauppila.

Peruskorjausaaltoa ei luvassa

1970-luvun uimahallien peruskorjauksissa tyypillistä on ollut Isonkyrön hallin tapaan se, että remontin yhteydessä halliin on tuotu liukumäkiä, porealtaita ja erilaisia terapia-altaita ym. viihdekylpylöistä tuttuja laitteita.

UKTY ry:n puheenjohtajan Jukka Majan mukaan selvästi on voitu nähdä, että perusuimahallin päivitys kylpylän suuntaan vaikuttaa kävijämääriin.

– Uimahalleissa riittää hyvin kävijöitä varsinkin niinä talvina, jolloin sää ei suosi perinteisiä talviliikuntalajeja.

Lävivuosina ei ole odotettavissa suurta uimahallien peruskorjausaaltoa. Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmassa vuosille 2016–2019 (siirryt toiseen palveluun) on mukana 13 uimahallin peruskorjaus- ja laajennushanketta eli peruskorjauksia on odotettavissa koko maassa kolmesta neljään vuodessa.