1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Avaruusasemalta palanneet astronautit kannettiin ulos kapselista – video

Kolmikko laskeutui Kazakstanin arolle Sojuz-kapselissa. Nyt heidän edessään on sarja testejä ja tarkastuksia sekä painovoiman vaikutuksiin totuttelu.

Uutisvideot: Astronautit palasivat maan pinnalle
Uutisvideot: Astronautit palasivat maan pinnalle

Yhdysvaltalainen astronautti Scott Kelly sekä venäläiskosmonautit Mihail Kornienko ja Sergei Volkov ovat palanneet maan pinnalle komennukseltaan Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Kolmikko laskeutui keskiviikkona Kazakstanin arolle Sojuz-kapselissa. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan paluumatkalaisten oli määrä poistua itse kapselista ilman ulkopuolista apua Marsiin laskeutumista simuloiden. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, vaan pelastajat auttoivat heidät maahan.

Miehet kannettiin tuoleihin, käärittiin huopiin ja vietiin ensimmäisiin lääkärintarkastuksiin. Vielä ennen paluutaan kotimaihinsa he osallistuvat motorisiin testeihin, joiden tuloksia verrataan ennen avaruusasemalle lähtöä tehtyihin testeihin.

Kelly ja Kornienko viettivät ISS:llä lähes vuoden, Volkov vajaat puoli vuotta.

Pitkä oleskelu painottomassa tilassa tarkoittaa, että jo seisomaan nouseminen voi olla aluksi haaste. Paitsi että painovoimaan uudelleen totuttelu vie aikansa, avaruudessa oleilun tiedetään vaikuttavan esimerkiksi luustoon, lihaksistoon ja verenpaineeseen.