1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Rakennatko? Maaperätutkimus on edullinen sijoitus verrattuna ongelmien hintaan

Jos talon maaperä pettää tai on pilaantunut, edessä on pitkä ja hintava urakka, jonka tuloksesta ei ole varmuutta. Maaperätutkimukset ovat yleistyneet, mutta kenellä tahansa tutkimusta ei kannata teettää.

tekniikka
Näytteenottoa maaperästä.
Kaatopaikan maaperästä otetaan näytteitä.YLE / Kalle Niskala

Talonrakentajan kannattaa teettää maaperätutkimus, jos aikomuksena on ostaa tontti kaava-alueen ulkopuolelta. Erityisesti jos alueella on ollut teollisuustoimintaa, tontin maaperä on voinut pilaantua.

– Ennen kuin entinen omistaja vapautuu velvoitteista, kannattaa oston yhteydessä vaatia häneltä riskiarvion tekeminen. Näin selviää, voidaanko tontille rakentaa asuinhuoneisto tai teollista toimintaa, neuvoo Kainuun ely-keskuksen luonto- ja ympäristövastuu -yksikön päällikkö Sari Myllyoja.

Jos joku lupaa tehdä maaperätutkimuksen hyvin halvalla, esimerkiksi muutamalla sadalla eurolla, kannattaa olla varuillaan.

Kenneth Nordström

Hän kertoo, että Kainuussa yksityisten ihmisten tonteilla maaperän pilaantuminen tapahtuu yleisimmin iäkkäissä omakotitaloissa, joissa vanha öljylämmitys vuotaa maahan. Kunnostus vie aikaa, ja vakuutusyhtiöiden korvauskäytännöt vaihtelevat.

– Vanhojen öljylämmitysjärjestelmien kunto kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa, Myllyoja sanoo.

Vanhojen kyläkauppojen yhteydessä on aiemmin jaeltu polttoainetta, ja kun vanha jakelujärjestelmä on rikkoutunut, maaperä on pilaantunut.

– Öljysuojarahasto on rahoittanut näiden kunnostustöitä jopa kampanjanomaisesti. Kun alkuperäisen työn tilaaja ei ole ollut tiedossa, ja rakentaminen on tapahtunut kauan sitten, kunnostamiseen on myönnetty korvausta, Sari Myllyoja kertoo.

Halvalla ei saa hyvää

Tavallisten kansalaisten kiinnostus maaperätutkimusten teettämistä kohtaan on noussut. KS-geokonsulttien toimitusjohtaja Kenneth Nordström on nähnyt alaa 31 vuoden ajan ja ollut asiantuntijana useissa maaperään liittyvissä oikeudenkäynneissä.

– Olen sanonut esimerkiksi nuorille pareille, että jos rakennatte 200 000–300 000 euron hintaisen omakotitalon, niin keskimäärin 1 000–1 500 euron hintainen maaperätutkimus plus arvonlisävero ei ole suuri sijoitus. Varsinkaan verrattuna siihen, että jos esimerkiksi talon perustus pettää, talon arvo laskee äkkiä 100 000 euroon, Nordström sanoo.

Nordström kehottaa vertailemaan maaperätutkimusten teettäjiä ja kilpailuttamaan tarjoukset.

– Alalla kuin alalla on parempia ja huonompia tekijöitä. Jos joku lupaa tehdä maaperätutkimuksen hyvin halvalla, esimerkiksi muutamalla sadalla eurolla, kannattaa olla varuillaan, Nordström sanoo.

Lue seuraavaksi