Hyppää sisältöön

Muotoilualan parhaat palkitaan – ehdolla lähimuotoilun, sähköauton ja biotalouden kehittäjät

Muotoilualan vuoden 2016 palkintoehdokkaat ovat resurssiviisaiden ratkaisujen edelläkävijöitä. Tänä vuonna Teollisuustaiteen Liitto Ornamon hallituksen valitsemat ehdokkaat ovat tekstiiliyritys Saana ja Olli, automuotoilija Pasi Pennanen ja tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen. Ornamo-palkinto tekee näkyväksi ajankohtaista muotoilua ja taideteollista taidetta.

Saana Sipilä & Olli Sallinen, Pasi Pennanen ja Pirjo Kääriäinen olivat vuoden 2016 Ornamo-palkintoehdokkaat. Kuva: Anni Koponen

Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Voittajan valitsee sisustusarkkitehti Simo Heikkilä ja valinta julkistetaan Muotoilupäivänä 20. huhtikuuta Musiikkitalossa Helsingissä. Ornamo on palkinnut muotoilun ammattilaisia jo vuodesta 1981.

Tämän vuoden kolme ehdokasta yhdistävät poikkeuksellisesti ja näkemyksellisesti kestäviä muotoiluratkaisuja uudistaessaan tekstiili- ja autoteollisuutta.

Maailman tehokkain sähköauto syntyy Suomessa

Automuotoilija Pasi Pennanen on valintaraadin mukaan nojannut työssään jo lähes 20 vuotta vastuullisiin ja kestäviin arvoihin. Pennanen on niittänyt mainetta niin Jaguarin suunnittelijana kuin sähköauto Toroidion 1MW Conceptin pääsuunnittelijana. Viime keväänä lanseerattua konseptiautoa pidetään maailman tehokkaimpana sähköautona.

Sähköautoilu on merkittävä muutos parempaan suuntaan.

Pasi Pennanen

Raaseporissa valmistettava Toroidion-sähköauto on nyt ajankohtaista, kun autoteollisuus etsii uusia ratkaisuja päästöttömien autojen massatuotantoon.

Jyväskylässä syntyneen Pasi Pennasen mukaan sähköiseen liikenteeseen siirtymistä hidastaa konservatismi ja autoteollisuudessa vallitseva varovaisuus.

‒ Jotta muotoilun merkitys millä tahansa alalla huomataan, pitää muotoilijan olla ideoissaan periksiantamaton. Sähköautoilu on merkittävä muutos parempaan suuntaan. Vastaavia radikaaleja muutoksia kaipaan muillekin toimialoille, joilla luontoa rasitetaan, Pennanen sanoo.

Pasi Pennasen yhtiö on kehittänyt Toroidion -sähköautoa Raaseporissa. Kuva: Toroidion Ltd

Sipilä ja Sallinen nostavat hampun profiilia

Tekstiilisuunnittelijapari Saana Sipilä ja Olli Sallinen muistetaan sisustustekstiileistä, jotka pohjatuvat kansanperinteeseen modernilla otteella. Saana ja Olli -merkin tyynyjä, keittiöliinoja, patalappuja ja muita tuotteita on Suomen lisäksi myynnissä 12 eri maassa.

Yritys on kunnostautunut hamppumateriaalin profiilin nostossa. Hamppu on luonnonkuitu, joka on ekologisempi vaihtoehto tehoviljellylle puuvillalle. Yrityksen eurooppalaisesta hamppukankaasta valmistetut tuotteet valmistetaan lähituotantona Länsi-Suomessa.

Ensimmäisestä loppuunmyydystä tyynymallistosta lähtien yritys on laajentanut tuotantoaan kodin sisustusmallistoksi.

Ornamon hallituksen mielestä suomalainen pientuotanto ja -teollisuus kaipaavat enemmän Saanan ja Ollin kaltaisia menestystarinoita.

Saana ja Olli tyynymallisto myytiin loppuun. Kuva: Unto Rautio

Biopohjaiset materiaalit tulevat

Tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen vaikuttaa työssään tulevaisuudessa käyttämiemme materiaalien ja teknologioiden yhdistelmiin sekä siihen, minkälaisia biomateriaaleihin erikoistuneita yrityksiä Suomeen syntyy lähivuosina.

Ratkaisevaa on se, millaisia materiaalit ovat.

Pirko Kääriäinen

Aalto-yliopistossa Kääriäinen tutkii muun muassa selluloosan mahdollisuuksia. Monialainen yhteistyö on ehtinyt synnyttää puuvillan kierrätyksen mullistavan menetelmän. Se palkittiin helmikuussa 300 000 euron H&M:n Global Change Award -palkinnolla

‒ On harhaluulo, että voisimme irtaantua täysin materiaalisesta maailmasta. Siksi ratkaisevaa on se, millaisia ne materiaalit ovat, joista elinympäristömme tulevaisuudessa muodostuu, Pirjo Kääriäinen sanoo.

Pirjo Kääriäisen luotsaaman CHEMARTS 2015 kesäkoulun lähtökohtana oli männyn mahdollisuudet. Kuva: Eeva Suorlahti