1. yle.fi
  2. Uutiset

Infektiolääkäri ei suosittele uusia suusuihkeita – flunssaan ei ole lääkettä

Moni hakee helpotusta flunssaan apteekkien alati kasvavasta tarjonnasta. Infektiolääkäri muistuttaa, että oikea lääke räkätautiin on vielä löytämättä.

terveys
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Mikroskooppisen pienet flunssavirukset aiheuttavat ihmiskehossa jyllätessään usein todella kurjan olon. Flunssa (siirryt toiseen palveluun) oireilee yskänä, nuhana, kurkkukipuna ja kuumeena.

Kotikonstien kirjo tukkoisuuteen ja köhimiseen on moninainen. Yksi suosii kuumaa mehua, toinen käyttää nenäkannua, kolmas popsii vitamiineja ja valkosipulia.

Keski-Suomen keskussairaalan pitkäaikainen infektiolääkäri Maija Rummukainen tuntee flunssan anatomian ja tietää, mikä on tautiin nykytiedon valossa parasta hoitoa. Näin Rummukainen vastaa flunssakysymyksiin:

Miltä flunssavirus näyttää?

Flunssaviruksetkin ovat todella pieniä. Ihmissilmä ei erota niitä ilman elektronimikroskooppia. Yleensä ne ovat pyöreitä ja niistä lähtee väkäsiä sinne tänne. Viruksissakin on kauniita rakenteita.

Miten virus parkkeeraa ihmiseen?

Kädet likaantuu vaikkapa toisen ihmisen räällä ja kun niillä hipelöidään omaa suuta tai nenää, syödään vaikka jotain, eikä olla pesty käsiä, niin samalla virukset siirtyy. Yleensä ne parkkeeraavat ylähegitysteiden limakalvoihin, nenään ja sieltä pääsevät poskionteloihin, välikorvaan, nieluun ja sitten viruksia onkin jo jokapaikassa. Oireet alkavat yhdestä kolmeen vuorokautta tartunnasta.

Miksi sama virus aiheuttaa eri ihmisille varsin erilaisia oireita?

Arvelisin, että se on geeneissä. Virusinfektiot voivat aiheuttaa sekä oireettoman että toisessa ääripäässä tappavan taudin. Olisi hieno tietää, miksi joku ihminen kuolee tautiin ja toinen ei edes huomaa olevansa sairas. Flunssankin voi tavallaan sairastaa tietämättään.

Jopa flunssavirusten tutkiminen on hankalaa, koska virus voi olla paikalla, mutta se ei aiheuta tautia. Ihmisillä on puolustusmekanismeja ja geenitkin selittänee osan tästä. Kaksi perustervettä ihmistäkin voivat sairastaa hyvin eri tavalla.

Miksi flunssaan ei ole löydetty lääkettä?

Flunssassa on vielä paljon tuntematonta. Sanoisin, että jos flunssaan lääkkeen keksii, niin Nobel-palkinto on taattu! Flunssa on niin suuri riesa, joka aiheuttaa hirvittävästi harmia, töistä poissaoloja ja lasten sairastelua.

Taloudelliset vaikutukset on isot ja siinä on parikin viikkoa tosi kurja olo. Lääkkeitä on yritetty etsiä, mutta kun on löydetty tehokas lääke, niin sivuvaikutukset ovat olleet niin hurjia, ettei niitä ole voitu ottaa käyttöön. Toistaiseksi hyvää lääkettä ei ole vielä löydetty.

Kannattaako euroja upottaa apteekkien flunssatuotteisiin?

Ihan kunnon tieteellinen näyttö niiden tehosta puuttuu. Viime aikoina on puhuttu esimerkiksi imeskeltävistä sinkkipastilleista, että ne auttaisivat, mutta niin paljon sinkkiä sisältäviä pastilleja ei minun käsittääkseni Suomesta löydy ja ne ovat ilmeisesti hirveän pahanmakuisia. Ei niihin ehkä kannata rahoja laittaa.

Luontaistuotekaupatkin ovat täynnä kaikenlaisia tuotteita, mutta ei niistä oikein ole oireiden lievittäjäksi. Parasta oireiden lievitystä on särky- ja kuumelääkkeet sekä lepo. Voi olla, että jotkut tuotteet voivat vaikkapa liman eritystä vähentää, sellaistahan niiiden luvataan tekevän, mutta ei niitä ole sillä tavalla tutkittu, että se olisi lääketiedettä.

Auttavatko suusuihkeet, joita mainostetaan flunssan ehkäisyyn ja sen keston lyhentämiseen?

Ei niistäkään ole näyttöä. Ainahan jollekin ihmiselle ne voivat auttaa ja toivon, että niistä ei ole haittaa.

Paraneeko räkätaudista nopeammin, jos uskoo tablettien, suihkeiden ja juomien tehoon?

Kyllähän placebolla on vaikutuksensa ja sekin voi auttaa. Erityisesti lasten lääkitsemisessä pitäisi olla varovainen. En lähtisi lapsiin helposti kokeilemaan mitään. Aikuinen voi päättää, mitä itselleen kokeilee. Varsinkin flunssakierre on niin ikävä asia, että ymmärrän kyllä, että näitä tuotteita apteekeista paljon ostetaan.

Pitääkö kuumetta alentaa lääkkeillä?

Kuumetta voi flunssassa alentaa parasetamolilla, ei se tautia pitkitä. Se helpottaa oloa, sillä kuumeisenahan on todella ikävä olla.

Miten tavallinen flunssa eroaa influenssasta?

Niillä on todella paljon eroa. Influenssa on todella vakava tauti. Influenssalle tunnusomaista on, että kuume nousee nopeasti korkealle ja tulee kovia nivel- ja lihassärkyjä. Silloin ei kyllä lähdetä töihin. Flunssassa ihminen voi olla työkykyinen, mutta influessaan liittyy kuolleisuutta. Perusterve ihminen voi menehtyä influenssaan.

Millä flunssaa kannattaa hoitaa ja miten sitä voi välttää?

Parasetamolia ja ibuprofeenia voi toki käyttää särkyyn ja kuumeeseen. Jos oikein tuntuu kurjalta, niin lepohan on hyvä lääke. Töihinmenoa voi miettiä oman vointinsa mukaan. Flunssan ehkäisyssä käsihygienia on a ja o. Töissä ennen ruokailua pitää pestä kädet ja kotiin tullessa sama ruljanssi. Käsienpesun tehosta on näyttöä. Muun muassa pandemiavuonna 2009 muutkin hengitystievirukset vähenivät tehostetun käsienpesun myötä.

Lue seuraavaksi