1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoriso taitaa ehkäisykeinot – "Eniten huolestuttaa pillereiden hinta"

Terveydenhoitaja ei kanna huolta ehkäisyvalistuksen perillemenosta, sillä nuoret eivät pelkää puhua ehkäisystä. Ammattiopiston nuoret naiset haluavat e-pillerit, jotka eivät saisi maksaa paljon.

Kotimaan uutiset
Laborantti tutkii kondomeja thaimaalaisella tehtaalla.
Narong Sangnak / EPA

Ehkäisyvalmisteita käyttävät nuoret ovat hyvin perillä tarjolla olevista ehkäisytuotteista. Vahinkoraskauksissa syy on usein rikkinäinen kondomi tai inhimillinen unohdus, mutta tietoudesta ei ole ollut pulaa, sanoo terveydenhoitaja Hanna-Riikka Kankainen Etelä-Savon ammattiopistosta.

– Tarvittaessa käydään perusteellisia keskusteluja ehkäisyvälineistä. Lääkeyhtiöt ovat myös antaneet hyviä kansioita, joiden kautta voi kuvien avulla perusteellisesti opastaa nuoria.

Kankainen tapaa paljon nuoria, jotka kaipaavat tietoutta ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Eniten huolta Kankaisen mukaan aiheuttavat ehkäisyvalmisteiden hinnat.

– Nuorille on tärkeää, että heillä on rahaa ostaa ehkäisyvalmiste, joka heille parhaiten sopii.

Ehkäisystä puhuminen ei pelota

Kynnys ehkäisykeskusteluun terveydenhoitajan kanssa on nuorilla pieni, kertoo Kankainen nuorilta tulleiden yhteydenottojen perusteella.

– Kaikki tietävät, että keskustelut ovat luottamuksellisia. Opiskelijat saattavat Wilman kautta ottaa yhteyttä ja siinä vaiheessa ei tarvitse vielä suuremmin avata asiaa. Osa asioista voidaan käydä läpi myös puhelimen välityksellä.

– Eniten yhteyttä ottavat nuoret naiset, jotka haluavat e-pillerit.

Kankaisen mukaan myös kotona olisi syytä käydä keskusteluja vanhempien kanssa.

– Kokemus sanoo, että kotona puhuminen voi olla hankalaa. Ulkopuolisen kanssa keskustelua voi olla helpompaa. Tärkeintä kuitenkin on, että on joku paikka missä asioista voi keskustella, sanoo Kankainen.

Kankaisella onkin vanhemmille hyvä vinkki.

– Kannattaa kotioloissa olla herkällä korvalla nuorten kanssa kommunikoidessa ja olla kiinnostunut nuorten kuvioista.

Lue seuraavaksi