Jussi Niinistö: Amerikkalaiset pyysivät kohuttua hävittäjävierailua jo vuosi sitten

Sotilasviranomaiset valmistelivat Yhdysvaltalaisen hävittäjälaivueen vierailua puolen vuoden ajan ennen kuin se tuotiin koko hallituksen ja presidentin käsittelyyn, ilmenee puolustusministeri Jussi Ninistön (ps.) vastauksesta asiaa koskevaan eduskuntakyselyyn.

politiikka
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö (ps.)Yle

Kohutulla amerikkalaishävittäjien yhteisharjoituksella suomalaisten Hornetien kanssa on pidemmät juuret kuin tähän asti on tiedetty.

Vierailun valmistelu lähti liikkelle pääesikunnassa ja ilmavoimissa jo helmikuussa 2015, kun Yhdysvallat esitti kansalliskaartin yksikön mahdollisuutta osallistua lentokoulutusyhteistyöhön ja laivuevierailuun Suomessa keväällä 2016.

Vierailun taustat selvitetään puolustusministeri Niinistön vastauksessa kansandustaja Markus Mustajärven (vas.) kirjalliseen kysymykseen. Vastaus on allekirjoitettu 26. helmikuuta 2016.

Vierailusta nousi kohu, kun eduskunnan puolustusvaliokunta sai kuulla siitä Ylen uutisista ja myöhemmin kävi ilmi, että presidentin johdolla kokoontuva hallituksen ulko- ja turvallisuuspolititinen ministerivaliokuntakin (tp-utva) oli saanut siitä ylimalkaista tietoa.

Utvaan amerikkalaishävittäjien vierailu - samoin kun amerikkalaisten maa- ja merivoimien harjoittelu Suomen alueella - tulivat vasta marraskuussa 2015, yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun vieralun valmistelu oli jo aloitettu pääesikunnassa ja ilmavoimissa.

Valtiojohtoa informoitiin huonosti

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti myönsi Ylen haastatelussa 23. helmikuuta, että valtiojohtoa ei asianmukaisesti informoitu asiasta. Tiedotuskäytäntöjä on hänen mukaansa vastaisuudessa tarkoitus tarkentaa niin, että hallitus, eduskunta ja myös media saavat entistä paremmin ajantasaista tietoa Suomen kansainvälisestä sotilaallisesta yhteistoiminnasta.

Harjoitus herätti keskustelua, koska eduskunnan puolustusvaliokunnassa toivottiin uudentyyppisistä sotilaallisista harjoituksista laajempaa poliittista keskustelua ennen niihin sitoutumista varsinkin nykyissessä kiristyneessä turvallisuustilanteessa.

Presidentti Sauli Niinistö totesi kohun päätteeksi, että amerikkalaisjoukkojen yhteisharjoituksissa suomalaisten kanssa on kyse puhtaasti teknisestä ja sotilastaidollisesta harjoittelusta, joka ei millään tavalla muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

Presidentin mielestä Suomen turvallisuuspoliittinen asema puntaroidaan huomattavasti tarkemmin Naton johtamissa ns. CMX-karttaharjoituksissa, joiden valmistelusta Suomen roolin osalta vastaa ulkoministeriö.