Tukholman poliisin mukaan maahanmuuttajien pakkautumista samoille alueille pitäisi välttää

Ruotsissa ongelmat kasautuvat 1960-luvun miljoonaohjelman alueille, joilla asuu paljon maahanmuuttajia. Poliisin mukaan Suomi voi välttää Ruotsin tien, kun kotouttamisesta ja asuntopolitiikasta pidetään huolta.

Husby oli yksi niistä Tukholman lähiöistä, joissa mellakoitiin keväällä 2013. Kuva: Maja Suslin / EPA

Ruotsissa on poliisin tutkimusraportin mukaan 53 aluetta, joissa on vakavaa rikollisuutta. Näistä 15 on erityisen alttiita rikollisuudelle.

Tukholman alueista pahimpia ovat Husby, Rinkeby ja Tensta. Näistä vastaa Tukholman Järvan alueen poliisipäällikkö Jörgen Ohlsson.

– Riskialueilla asutaan ahtaasti, on paljon työttömiä ja suhteellisesti köyhiä ihmisiä. Joillakin on kielivaikeuksia. Monet ihmiset syrjäytyvät ja turhautuvat, mikä altistaa rikollisuudelle, Ohlsson sanoo.

Monet Ruotsin ongelma-alueista ovat niin sanotun miljoonaohjelman alueita. Niille rakennettiin 1960-1970-luvuilla nopeasti edullisia asuntoja.

– Näille alueille tulee paljon maahanmuuttaajia.  Ajan kuluessa alueet ovat leimaantuneet huonoiksi. Niihin ole satsattu.

Ohlssonin mukaan Suomi voi välttää Ruotsin ongelmia panostamalla kotouttamiseen.

– Maahanmuuttajia ei kannattaisi asuttaa liiaksi samalle alueelle. Ihmisiä pitäisi kotouttaa yhteiskuntaan asuntopolitiikan kautta.

Tämä voi olla vaikeaa. Tulijat valitsevat itse asuinpaikkansa ja hakeutuvat mielellään seuduille, joissa heidän maanmiehiään on ennestään.

Jos ihmisiä asutetaan ympäriinsä kuntiin, pitäisi heille olla tekemistä, vähintään kielen opiskelua. Poliisinkin mukaan tärkeintä on opettaa kieltä ja auttaa työnsaannissa.

– Uskon, että maahanmuuttajat ovat hyväksi tälle maalle, Ohlsson korostaa.

Poliisikin on ongelmalähiöissä varovainen

Alueita on Ruotsissa luokiteltu, jotta poliisin resursseja voitaisiin kohdentaa paremmin ongelma-alueille. Tavoitteena on päästä kitkemään järjestäytyneen rikollisuutta, joka rekrytoi nuoria mukaan.

Ohlssonin mukaan poliisi ei pelkää mennä pahimpiin paikkoihin, mutta varovaisuus on paikallaan. Poliisia kohtaan on muita enemmän epäluuloja.

– Riippuu tehtävästä, mutta jos mennään Rinkebyn torille perjantai-iltana, matkaan lähtee 2-3 partiota.

Ohlssonin mukaan alueilla on valtaosin tavallista väkeä rikolllisjoukoista huolimatta.

– Nämä ei ole toivottomia tapauksia.