yle.fi-etusivu

Suomen nuorin kulttuuriapurahansaaja: Harpun ääni on kuin lumisade

9-vuotias rovaniemeläinen Toivo Tervaskanto pääsi kokeilemaan harpunsoittoa ensimmäisen kerran eskari-ikäisenä. Taiteilija oli syntynyt.

kulttuuri
Eriväriset kielet helpottavat harjoittelua. 64 kielinen vipuharppu tilattiin Toivolle Italiasta asti.
Eriväriset kielet helpottavat harjoittelua. 34 kielinen vipuharppu tilattiin Toivolle Italiasta asti.Maija-Liisa Juntti / Yle

Talon täyttää satumainen, toiseen maailmaan vievä ääni, kun yhdeksänvuotias Toivo Tervaskanto soittaa harppuaan kotona Rovaniemellä. Iso harppu painaa 16 kiloa, mutta nuori soittaja pysyy ryhdikkäänä koko kotikonsertin ajan.

Äiti ja isi herää aina aamulla harpunsoittoon.

Harpisti Toivo Tervaskanto

Rovaniemeläinen koululainen sai Suomen nuorimpana taiteilijana Kulttuurirahaston apurahan. Harppu on Suomessa harvinainen soitin ja Toivo on tiettävästi Suomen ainoa harppua soittava poika.

Toivo kokeili harpunsoittoa ensimmäisen kerran kuusivuotiaana. Lapin kamariorkesterin suuresta poljinharpusta lähti pienen pojan käsissä lumoava ääni.

– Kun tein glissandon ylhäältä, niin se kuulosti minusta lumisateelta. Kun tein glissandon alhaalta, se sai minun mieleen noitarummun, Toivo kertoo ensikosketuksesta uuteen instrumenttiin.

Äidin lupaus: Saat soittaa, mitä soitinta haluat

Harpun lisäksi Toivo soittaa selloa. Hän harrastaa myös painia ja uintia. Kanttorina työskentelevä äiti Ruusu Tervaskanto kuvailee Toivoa motivoituneeksi harjoittelijaksi, joka soittaa päivittäin läpi koko kappalerepertuaarinsa.

– Sitä ei oikein tiedetä, mistä hän on saanut harpun mieleensä. En tiedä, mistä hän on saanut edes tietää, että sellainen soitin on olemassa, mutta hän on ollut siitä alusta asti hyvin varma, että hänen soittimensa on harppu, Ruusu Tervaskanto kertoo.

9-vuotias virtuoosi tekee myös omia sävellyksiä. Helsingissä asuvan soitonopettajan johdolla Toivo harjoittelee Skypen välityksellä kerran viikossa.

Hiihtolomalla soittotunneille Helsinkiin

Toivo kertoo, että viidentuhannen euron apurahasta osa käytetään soittimen huoltoon ja osa junamatkoihin Helsinkiin, jonne Toivon perhe suuntaa hiihtolomallakin pojan harrastuksen perässä.

Toivo Tervaskanto haluaisi isona harppua soittavaksi muusikoksi. Hän on jo perustanut bändin pääkaupunkiseudulla asuvan rumpalikaverin kanssa.

Esiintymistä rakastava nuori harpisti toivoisi pääsevänsä pian isommille lavoille. Toistaiseksi lumoavista harppukonserteista nauttii pääasiassa kotiväki.

– Äiti ja isi herää aina harpun soittoon, kun soitan aamulla, Toivo sanoo.

Korjaus 14:29 Toivon vipuharpussa on 34 kieltä, ei 64 kieltä, kuten jutussa aiemmin sanottiin. Lisäksi, Toivo harjoittelee Skypen välityksellä kerran, ei kaksi kertaa viikossa.