yle.fi-etusivu

Keksijä-Suomi kiri Euroopan patenttikisassa – suurin kasvu 10 vuoteen

Suomalaiset ovat edelleen keksijäkansaa. Euroopan patenttivirasto myönsi vuonna 2015 suomalaisfirmoille peräti 17,5 prosenttia enemmän patentteja kuin edellisenä vuonna.

talous
Euroopan patenttitoimisto on Münchenissä.
Euroopan patenttitoimisto sijaitsee Münchenissä.AOP

Suomalaisille yrityksille ja tutkijoille myönnettyjen patenttien määrä kasvoi siis ennätyksellisen paljon. Kasvu oli suurinta kymmeneen vuoteen.

Patentteja myönnettiin Suomeen viime vuoden aikana yhteensä 744 kappaletta.

Kielteistä oli EPO:oon jätettyjen suomalaisten patenttihakemusten määrän kehitys. Hakemusten lukumäärä laski 8,3 prosenttia 2 000 kappaleeseen.

Vertailun vuoksi Suomen omaan Patentti- ja rekisterihallituksen jätettiin viime vuonna 1 416 kansallista patenttihakemusta. PRH myönsi vime vuona 931 kansallista patenttia.

Myös PRH:een jätettyjen hakemusten määrä pieneni viime vuonna. Hakemuksia jätettiin 129 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Suomi ahkera hakija

Koko viime vuoden aikana Euroopan patenttivirastolta haettiin yhteensä 160 000 patenttia, jossa oli kasvua viitisen prosenttia. Eniten hakemuksia jätettiin Yhdysvalloista, Saksasta ja Japanista.

– Hakemusten määrän huomattava kasvu osoittaa, että Eurooppa on keskeinen paikka innovaattoreille eri puolilta maailmaa, ja samalla myös houkutteleva teknologiamarkkina, EPO:n pääjohtaja Benoît Battistelli sanoo viraston tiedotteessa.

Hänen mukaansa luvut kertovat myös yritysten ja keksijöiden kiinnostuksesta suojata kehitystyönsä Euroopan markkinoilla.

Suomi oli kaikista EPO:n hakijamaista patenttien määrällä mitattuna kolmanneksitoista suurin.

Euroopan patenttiviraston, EPO:n mukaan Suomen patenttihakemusten määrä suhteessa asukaslukuun on yhä Euroopan kärkeä. Suomi on tällä tavoin lasketussa hakijamäärässä sijalla neljä. Edellä ovat Sveitsi, Hollanti ja Ruotsi.

Nokia, Kone ja UPM:n kärjessä

Suomesta eniten patentteja hakivat Nokia, Kone ja UPM-Kymmene, Outotec, Wärtsilä, Polar Electro, Stora Enso, Kemira, Valmet, VTT ja Metso.

Selvästi aktiivisin EPO:n patentinhakija on Nokia, jolla oli viime vuonna 866 hakemusta.

Patenttien valossa digitaalinen viestintä on edelleen Suomen tärkein teknologia-ala. Nousussa on lääketeknologia.

EPO:oon jätti tällä kertaa eniten patenttihakemuksia hollantilainen elektroniikkayhtiö Philips. Sen jälkeen tulivat Samsung, LG, Huawei ja Siemens. Nokia oli listalla sijalla 18.

Patentti- ja rekisterihallituksen suurimmat kotimaiset patentinhakijat ovat Outotec, VTT, Kemira, Valmet, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, UPM-Kymmene, Helsingin yliopisto, Paroc Group, Skaala ja Suunto.

Lähteet: Euroopan patenttivirasto, Patentti- ja rekisterihallitus

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"