Vuosi 1970 oli uimahallien rakentamisen hullu vuosi pohjalaiskunnissa

Etelä-Pohjanmaalle valmistui vuonna 1970 peräti viisi uimahallia. Niistä kaksi on säilynyt kutakuinkin alkuperäisinä. Teuvan uimahallissa ja Kuortaneen urheiluopiston uimahallissa ei ole vielä tehty laajaa peruskorjausta.

uimahallit
Vaasan uimahalli.
YLE/Hans-Mikael Holmgren

Yle Pohjanmaa selvitti Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen uimahallien tilannetta. Selvityksen mukaan näiden kahden maakunnan uimahalleista yli puolet eli 13 hallia on rakennettu 70-luvulla tai ennen sitä. Vanhin, vuonna 1962 rakennettu uimahalli löytyy Vaasasta.

Etelä-Pohjanmaalla rakennettiin vuonna 1970 peräti viisi uimahallia: Isonkyrön, Kauhajoen, Kurikan ja Teuvan uimahallit sekä Kuortaneen urheiluopiston uimahalli.

Kaiken kaikkiaan alueen uimahallit ovat varsin hyvässä kunnossa, vaikka moni kunnallinen halli on jo reilusti yli 40 vuoden ikäinen. Paristakymmenestä hallista vain muutama on enää peruskorjauksen tarpeessa. Laaja peruskorjaus on edessä Teuvan, Kuortaneen, Vöyrin ja Ähtärin uimahalleissa.

Pisimmällä peruskorjaussuunnitelmassa ollaan Ähtärissä. Ähtärin Mesikämmenen kylpylän (uimahallin) peruskorjaus ja laajennus on päässyt ainoana pohjalaiskohteena mukaan valtion liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan vuosille 2016–2019. Ähtäriin lupaillaan valtion rahaa vuodelle 2018.

1970-luvun jälkeen uusia uimahalleja on rakennettu harvakseen. 2010-luvulla alueelle on saatu kaksi uutta hallia: Kristiinankaupunkiin ja Alajärvelle.