Ammattiliitto Pro: Verkkovioista kärsivä Sonera siirtämässä verkkovalvontaansa Ruotsiin

Helmikuussa Ylen taloustoimituksen Kova talous –verkkohaastattelussa Soneran toimitusjohtaja vakuutti verkkovalvonnan säilyvän Suomessa. Sonera kiistää yhä Pron väitteet.

talous
Kuvakaappaus Soneran nettisivuilta.
Kuvakaappaus Soneran nettisivuilta

Viime aikoina TeliaSonera on näkynyt suomalaislehtien otsikoissa ikävissä merkeissä. Eri mediat ovat raportoineet verkkoyhtiön yhteysongelmista, jolloin asiakkaiden puhelut ja tekstiviestit eivät ole menneet perille.

Samalla Aalto-yliopiston mittausten perusteella Soneralla on ollut enemmän yhteysongelmia Suomessa kuin muilla teleoperaattoreilla.

Tähän kaikkeen kiinnittää huomiota myös ammattiliitto Pro, joka kertoo väliaikatietojaan tammikuussa käynnistyneistä yt-neuvotteluista. Liiton mukaan Sonera on siirtämässä verkkovalvontaansa Ruotsiin, eikä tämä ole asiakkaiden etu.

– Miten tämä muutos parantaisi verkon laatua, kun Suomessa olevalta henkilöstöltä viedään mahdollisuuksia korjata virheitä ja kehittää verkon toimintaa, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Sonera kiistää väitteet

Ammattiliitto Pron väite on erikoinen siinä mielessä, että Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid vakuutti Ylen taloustoimituksen Kova talous -verkkohaastattelussa ”ensimmäisen tason verkkovalvonnan” säilyvän Suomessa.

Nyt Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid ihmettelee, miksi ammattiliitto Pro tulee julkisuuteen keskeneräisessä asiassa. Hän myös kiistää yhä, että verkkohallinta siirtyisi jatkossa Suomesta Ruotsiin.

– Verkkohallinta pysyy Suomessa jatkossa ja verkkomonitorointiin liittyvä riittävä kyvykkyys myös, Laid sanoo.

Laidin mukaan verkkohallinta ei ole yt-neuvotteluissa edes tarkastelun alaisena. Sonerasta sanotaan, että se haluaa pitää jatkossakin kiinni verkon turvallisuudesta ja kyvykkyydestä.

Pro vaatii verkkovalvonnan säilyvän Suomessa

Ammattiliitto Pro on lähettänyt kirjeen, jossa se vaatii viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.) toimia verkkovalvonnan säilyttämiseksi Suomessa.

Pron mukaan lainsäädäntö edellyttää sitä, että verkkovalvonta ja operointi pitäisi olla palautettavissa Suomeen. Liitto pelkääkin, ettei toiminnan palauttaminen ole jatkossa mahdollista, jos osaaminen katoaa työpaikkojen myötä.

Liitto myös vaatii, että jatkossa lainsäädännön olisi taattava verkkovalvonnan säilyvän Suomessa. Sekä Soneran että Pron tiedot vähennettävien työpaikkojen määrästä vaihtelevat keskenään.

Kun Sonera puhuu 47 työpaikasta seitsemällä eri paikkakunnalla, Pron mukaan yhtiö on vähentämässä 64 työpaikkaa. Tosin Pron mukaan Sonera on avaamassa 17 uutta tehtävää.