Suomalaisbändin Euroopan kiertue alkoi ryminällä – lava romahti kesken keikan

Melodista death metalia soittavalla kotkalaisella Omnium Gatherumilla riittää vientiä. Bändi kiertää parhaillaan Eurooppaa uuden albuminsa tiimoilta ja juhlistaa samalla 20-vuotista taivaltaan. Kiertue on alkanut kirjaimellisesti ryminällä: Wrocławilaisen klubin lava romahti kitaristi Markus Vanhalan alta.

Kotimaa
Kitaristi Markus Vanhala ja kosketinsoittaja Aapo Koivisto Yle Kotkan studiossa
Omnium Gatherumin Markus Vanhala (oik.) ja Aapo Koivisto piipahtivat studiovierailulla lokakuussa 2015.Mari Pekkanen / Yle

Alkanut vuosi on kotkalaiselle Omnium Gatherumille yhtä juhlaa. Kuusihenkinen bändi kiertää parhaillaan Eurooppaa ja uusi albumi Grey Heavens nousi ensimmäisellä viikollaan suoraan Suomen virallisen albumilistan kakkoseksi. Hyvä vastaanotto hymyilyttää, mutta bändin jäsenet eivät kitaristi Markus Vanhalan mukaan ole suoneet liikaa ajatuksia levynjulkaisuun.

– Levyä varten on sykitty pari, kolme kuukautta ennakkoon. Levy oli itse asiassa valmis jo ennen viime syksyn Amerikan kiertuetta, eli ennen elokuuta. Vanhaa kamaa se on, Vanhala naurahtaa.

”Alkaa hurjin teiniuho hävitä”

Grey Heavens -albumin äänitykset tehtiin Kotkassa, Korkeakosken kupeessa sijaitsevassa Teemu Aallon studiossa. Albumin miksaustyöt teki ruotsalainen Dan Swanö. Hyväksi havaittua työnjakoa on hyödynnetty viimeisten viiden albumin osalta.

– Onhan se helpompaa, kun pääsee kotiin nukkumaan nauhoitusten jälkeen, eikä tarvitse mennä studion lattialle tai hotelliin jossain vieraassa kaupungissa.

Onko siis jonkinlaista aikuistumista havaittavissa?

Tupla-agentti, Del Monte -mies myhäilee tyytyväisenä.

Markus Vanhala

– Ehkä vähän alkaa hurjin teiniuho hävitä. Tai se muuttuu vanhojen miesten vihaisuudeksi, nauraa Vanhala.

Omaa nostetta levylle antaa myös se, että metallimusiikin aikakauslehti Metal Hammer valitsi Grey Heavensin kuukauden albumiksi. Vanhalan toinen bändi Insomnium on saanut saman tunnustuksen kaksi vuotta sitten.

– Tupla-agentti, Del Monte -mies myhäilee tyytyväisenä. Kyllähän se hieman egoa hivelee, mutta ei niitä tule juuri mietittyä.

Vaikka kiitosta ja kunniamainintoja satelee, eivät Omnium Gatherumin miehet lähde henkseleitä paukuttelemaan. Tärkeintä on edelleen, että musiikki miellyttää bändiä eli Erkki Silvennoista, Jarmo Pikkaa, Jukka Pelkosta, Joonas Kotoa, Aapo Koivistoa ja Markus Vanhalaa.

– Tässä bändissä on kuusi tiukkaa kriitikkoa. Jos miellytämme itseämme, niin kyllä musiikki sitten varmaan jollekin muullekin kelpaa. Meillä on sellainen tekemisen mentaliteetti, että kunhan tehdään vähän heviä, veistelee Vanhala.

Hevituristit kiertueella innoittajiensa kanssa

Omnium Gatherum lähti reissuun helmikuun lopussa. Ensimmäiset pari viikkoa bändi kiertää omalla kiertueellaan, sitten seuraan lyöttäytyy toinen suomalaisbändi Amorphis, jonka lämmittelijänä kotkalaiskokoonpano toimii. Yhteistyötä bändit eivät ole aiemmin tehneet, mutta Amorphis on toiminut uransa alkutaipaleella olleen Omnium Gatherumin innoittajana.

– Joskus on kaljalla yhdessä istuttu, kun on satuttu samoille festareille, Vanhala naurahtaa bändien välisestä yhteistyöstä.

Joskus on kaljalla yhdessä istuttu, kun on satuttu samoille festareille.

Markus Vanhala

– Amorphis on ollut meille aikanaan yksi suurimmista innottajista, kun bändiä perustettiin. Tuolloin bändi julkaisi Tales from the Thousand Lakes -albuminsa, josta aika paljon ammensimme.

Omnium Gatherum on kiertänyt yhteensä useiden vuosien ajan, mutta toistaiseksi reissaaminen ei ole alkanut kyllästyttää.

– Parasta on kun lähdetään reissuun, koska olemme myös turisteja! Heviturismissa voi yhdistää hyvin tämän heavymetallin ja uusien paikkojen näkemisen.

Kiertueilla sattuu kaikenlaista, jota porukalla muistellaan myöhemmin hymyssä suin. Viimeisin sattumus tapahtui Puolan Wrocławissa.

– Klubin lavan etuosa romahti ja sukelsin pedaaleineni yleisöön. Oli kyllä avuliasta polakkia paikalla nostamassa hevipappaa, nauraa Vanhala.

Kotkalaisen keikkapaikan puutteessa Kouvolaan

Suomeen Omnium Gatherum saapuu maaliskuun lopussa. Levynjulkaisukeikat järjestetään 24. ja 25.3. Kouvolassa ja Helsingissä, mutta kotikaupungissaan bändiä ei kevättalvella nähdä.

Lavan etuosa romahti ja sukelsin pedaaleineni yleisöön. Oli kyllä avuliasta polakkia paikalla nostamassa hevipappaa.

Markus Vanhala

– Harmillista ettei saatu levyjulkkareiden osalta Suomen rundille mitään keikkaa Kotkaan. Kotkassa vähän ammottaa meidän kokoinen ja -näköinen keikkapaikka tyhjyyttään. Tällä hetkellä kaupungissa ei ole sellaista paikkaa, jossa voisimme soittaa.

– Pakko on mennä pahimman kilpailijan tykö Kouvolaan tekemään tämä kaakonkulman levyjulkkarikeikka. Mutta korjataan tilanne myöhemmin kesällä, Vanhala naurahtaa.

On Omnium Gatherum siis mahdollista nähdä Kotkassakin, mutta vasta kesällä. Yhtye on kiinnitetty yhdeksi Dark River Festivalin pääesiintyjäksi. Honkalan hiihtostadionin tienoilla raikuu raskas musiikki jälleen elokuussa.

– Kyllä se kotikontukin siellä pilkottaa loppukesässä. Kiva päästä soittamaan telttojen keskelle Honkalaan, Vanhala päättää.