Kuntaliitos kurittamassa Nastolan terveysliikuntaryhmiä

Nastolan terveysliikuntaryhmätoimintaa uhkaa karsiminen. Lahden liikuntapalveluissa toiminta nähdään liian laajana verrattuna uuden Lahden muihin terveysliikuntapalveluihin.

Kuva: YLE

Nastolassa on noussut huoli suosittujen terveysliikuntaryhmien tulevaisuudesta. Määrärahaa on juhannukseen asti, ja toiminnan jatkuminen kesän jälkeen on epävarmaa.

Terveysliikunnanohjaaja Sari Silventoinen pelkää, että kun Lahdessa ei ole ollut vastaavia ryhmiä, yhdenvertaisuusperiaatteen nimissä toimintaa ei nykymuodossa jatketa.

– Ryhmät ovat olleet suosittuja ja ne ovat saaneet myös vähän liikuntaa harrastavat nastolalaiset liikkumaan. Päätös olisi takaisku terveyden edistämiselle. Kun terveysvaikutuksia ei ole mitattu, vaikeahan tätä on perustella.

"Jos toiminta jatkuisi Nastolassa entisellään, se olisi väärin muita asukkaita kohtaan"

Nastolan terveysliikuntaryhmät ovat tarjonneet 30 tuntia viikossa muun muassa vesijumppaa ja ohjattua kuntosaliliikuntaa. Osallistumismaksu on ollut 35 euroa puolelta vuodelta.

Lahden terveysliikuntaryhmiin verrattuna toimintaa on paljon.

Päätös olisi takaisku terveyden edistämiselle.

Satu Silventoinen

– Mielestäni palvelu pitäisi nähdä alueen erityispiirteeseen sopivana, eikä sitä tulis vain verrata Lahdesta käsin kaupungin muihin osiin. Nastolassa on väkeä vähemmän ja tämä malli on sopinut tänne, sanoo Silventoinen.

Lahden liikuntapalveluista todetaan, että liikuntaryhmien toiminnan suunnittelu on vielä kesken, eikä päätöksiä ole, mutta muutoksia on luultavasti tulossa.

– Vastaavaa palvelua ei voisi yhtä laajasti pyörittää Lahdessa ja jos toiminta jatkuisi Nastolassa entisellään, se olisi väärin muita asukkaita kohtaan, toteaa terveysliikuntasuunnittelija Laura Packalén-Vehko.

Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee asiaa huhtikuussa.