Kuolema tulee lähelle teemanäyttelyssä

Mikkelin taidemuseon ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton yhteisnäyttelyssä siirrytään rajan taa 27:n eri taiteilijan teosten välityksellä.

kulttuuri
Kuolema-näyttely.
Juha Kaita-aho / Yle

Katosta roikkuvat punaiset hirttosilmukat vangitsevat katseen, kun astuu sisälle Mikkelin taidemuseon kuolemaa käsittelevään teemanäyttelyyn. Raflaava teos herättelee ajattelemaan Suomessa vuosittain tapahtuvien itsemurhien määrää.

Synkkä installaatio ei kuitenkaan ole koko totuus näyttelystä. Läsnä ovat myös suru ja kauniit muistot. Kuolemaa lähestytään näyttelyn teoksissa usein taiteilijoiden henkilökohtaisten menetysten kautta.

– Monella taiteilijalla on ollut henkilökohtainen lähestyminen aiheeseen. Joku läheinen ihminen on kuollut ja sitten on ollut tarve käsitellä asiaa taiteen kautta. Toisaalta täällä on myös hyvin yleiseltä tasolta teemaa käsitteleviä teoksia, Mikkelin museotoimenjohtaja Matti Karttunen kertoo.

Kuolemaa ja surua heijastetaan usein mustavalkoisin värein, mutta taidenäyttelyssä värikavalkadi on laajempi.

– Tämä on itse asiassa hyvin värikäs ja monipuolinen näyttely. Kuolemaa lähestytään hyvin monesta eri näkökulmasta ja eri tekniikoin. Täällä on öljymaalauksia, valokuvia, grafiikkaa, veistoksia ja installaatioita, Karttunen sanoo.

Erillisessä huoneessa on esillä teoksia, joissa pääosassa ovat muut kuin ihmiset. Seinälle on ripustettu kertakäyttölautasia, joihin on värikkäillä akryyliväreillä maalattu taiteilijan muistoja kuolleista lemmikkieläimistään. Vastapäisellä seinällä on 30–40 grafiikanlehteä, joihin on ikuistettu uhanalaisia eläimiä.

Myös perinteinen kuolemasymboliikka pääkalloineen, kynttilöineen, tiimalaseineen ja lakastuvine kukkineen on edustettuna näyttelyssä.

– Tällä on muutamia teoksia, joissa on perinteiset vanitas- ja memento mori -aiheet, joita on jo vuosisatoja taiteessa käytetty kuvaamaan kuolemaa ja ajan katoavaisuutta, Karttunen toteaa.

Kuolema on aina ajankohtainen

Kuolema on häivytetty arjessamme sanontojen, kiertoilmausten ja viihteen taakse.

– Nykypäivän elämä on sellaista, että me ihailemme nuoruutta, terveyttä ja kauneutta ylitse kaiken. Ikävät asiat, kuten kuolema, halutaan työntää syrjään, Karttunen pohtii.

Taiteen keinoin esiripun taakse on kuitenkin mahdollista kurkistaa. Kuolema tulee lähelle.

– Välttämättä ihan kaikissa näyttelynavajaisissa minullekaan ei tulla sanomaan sitä, mitä mielessä on, mutta tämän näyttelyn avajaisissa hyvin monet halusivat tulla kommentoimaan teoksia. Palaute oli positiivista, Karttunen toteaa.