Osakeanti tavoittelee pääomaa kulttuuriväen olohuoneelle

Lohjan keskustassa sijaitseva entinen koulurakennus voi saada uuden elämän uudessa käytössä. Kaksi kiinteistöalan yrittäjää aikoo ostaa kohteen perustettavan yhtiön lukuun. Rahat talon ostamiseen ja kunnostamiseen on tarkoitus saada kasaan osakeannilla.

osakeanti
Puu-Anttilan pihaa on tarkoitus kunnostaa puutarhamaisempaan suuntaan.
Yle

Kiinteistöalan yrittäjä Päivi Kuitunen astelee kasvot hehkuen Puu-Anttilana tunnetun entisen koulun käytävillä ja luokkahuoneissa.

– Katso tätä! Eikö ole ihana! Kuitunen huudahtelee.

Ammattikoulutuskuntayhtymä Luksian jäljiltä tyhjilleen jääneen rakennuksen lattioilla lojuu oppikirjoja ja sekalaista toimistosälää. Rakennus on ollut joutokäytössä pian pari vuotta sisäilmaongelmien takia. Kuitunen on itsekin käynyt aikanaan koulua Puu-Anttilassa. Tänä keväänä hän kyllästyi seuraamaan talon rapistumista sivusta.

Viimeinen niitti oli rakennuksesta ja tontista tehty 250 000 euron ostotarjous. Kuitunen nokitti ja teki rakennuksesta 400 000 euron ehdollisen tarjouksen yhdessä toisen kiinteistöalan yrittäjän Jukka Laurilan kanssa. Rahoitus sekä rakennuksen ostamiseen että kunnostamiseen on tarkoitus kasata pian alkavalla osakeannilla.

– Nyt selvitetään oikeasti, että mitä täällä pitää tehdä. Jos todetaan, että tätä ei saa kunnostettua, niin hanke raukeaa. Minä en kuitenkaan usko, että näin käy. Tämä on mielestäni niin hyvässä kunnossa, että me saamme tämän entisöityä takaisin käyttöön.

Päivi Kuitunen Puu-Anttilan juhlasalissa.
Päivi Kuitunen Puu-Anttilan juhlasalissa.Yle

Rakennuksessa on tilaa 1 500 neliötä, josta suurin osa on jo alustavasti varattu. Puu-Anttilasta on Kuitusen mukaan tulossa kulttuurikeskittymä ja lohjalaisten olohuone.

– Alakertaan tulisi lähinnä yleisiä tiloja. Juhlasalissa voisi olla musiikkiesityksiä, näytelmiä, koulutuksia ja juhlia. Pihaa on tarkoitus kunnostaa puutarhamaisempaan suuntaan, joten siellä voisi olla esimerkiksi piknik-konsertteja. Talon vuokralaisten kesken on tarkoitus perustaa jonkinlainen yhdistys, joka järjestäisi tapahtumia ympäri vuoden, Kuitunen maalailee.

Haaveissa rakennuksen ja Suomen yhteiset 100-vuotisjuhlat

Perustettavan kiinteistöyhtiön osakeanti alkaa näinä päivinä ja kestää reilun kuukauden. Viiden tuhannen euron kappalehintaan myytäviä osakkeita on 200. Remonttirahaa jää kauppahinnan maksun jälkeen vielä 600 000 euroa. Ainakin alku näyttää lupaavalta.

– Yllättävän paljon on tullut kyselyitä ja tsemppausviestejä. Toivon, että sijoittajia tosiaan löytyy sen verran, että pääsemme liikkeelle. Pitkässä juoksussa voimme toivottavasti maksaa osinkoja omistajille, mutta ainakaan heti alkuun tuottoja ei ole luvassa.

Talosta on tarkoitus poistaa ainakin polyuretaanit ja muovimatot sekä uusia palotikkaiden kiinnitys siten, että ne eivät enää haittaa talon luonnollista elämistä. Lisäksi rakennukseen on tulossa uusi keittiö mahdollista ravintolaa varten.

– Tämä talo täyttää ensi vuonna 100 vuotta yhdessä Suomen kanssa. Toivottavasti täällä päästään viettämään sekä Suomen että Puu-Anttilan 100-vuotissyntymäpäiviä, Kuitunen haaveilee.

Puu-Anttila kuvattuna kadun puolelta.
Yle

Koulutuskuntayhtymä Luksia pyrkii tekemään päätöksen talon myymisestä toukokuussa.