Pienpanimot uskovat saavansa ulosmyyntioikeuden: "Aina ennen on keksitty esteitä"

Ainakin 60 suomalaista pienpanimoa odottaa malttamattomana alkoholilain uudistumista. Ne uskovat tuotteidensa myymisen helpottuvan huomattavasti ensi vuonna. Sen vaikutukset Suomen olutkulttuuriin voivat olla merkittävät.

Kotimaa
nainen juo olutta
Päivi Meritähti / Yle

Pienpanimot eivät saa tarjota omia tuotteitaan suoraan asiakkaille ulos ostettaviksi. Tähän on mahdollisesti tulossa muutos. Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen uskoo, että uusi alkoholilaki sallii ulosmyynnin.

– Uskon, että hallitus on niin vahva ja kova, että uskaltaa sellaisen meille antaa – ainakin 4,7 prosenttiin asti. Ehkä jatkossa ei tarvitse enää perustaa erillisiä elintarvikekioskeja sitä varten vaan toimintaan saataisiin vähän järkeä.

Pienetkin panimot mukaan markkinoille

Ulosmyyntioikeus voisi Tuhkasen mukaan lisätä pienpanimoiden määrää.

– Toiminnan aloittaminen olisi helpompaa, kun ei aina pitäisi miettiä mihin tämäkin erä laitetaan. Ei ainakaan tarvitsisi itse juoda kaikkea, vitsailee hän.

Myyntimahdollisuus kasvattaisi olutkulttuuria ja voisi lisätä jopa panimomatkailua.

Mika Tuhkanen on odottanut lakimuutosta jo pitkään. Hän on uhannut ryhtyä jopa nälkälakkoon, jos muutos ei tällä kertaa toteudu.

– Toistakymmentä vuotta olen tätä odottanut, mutta aina muutokselle on keksitty jotain esteitä. Uskon, että kyse on kuitenkin enemmän päättäjien rohkeudesta. 60 suomalaista pienpanimoa eivät kaada Alkon monopolia tai lisää sosiaalisia ja terveydellisiä uhkia.

Jos edessä kuitenkin on nälkälakko, aikoo Tuhkanen pysytellä hengissä oluen voimalla.