Hyppää sisältöön

Metsänomistajille jättipotti – "Tulevaisuus näyttää aivan uskomattoman hyvältä"

Metsäteollisuuden suurinvestoinnit nostavat puuntarvetta. Erityisen suuret vaikutukset ovat Kaakkois-Suomessa. Myös raakapuun tuontia Venäjältä joudutaan nähtävästi lisäämään.

Metsä Group esitteli biotehdasprojektiaan medialle Äänekoskella 9. lokakuuta 2014. Kuva: Jari Lam / Lehtikuva

Suomen metsäteollisuuden suurinvestoinnit lisäävät huomattavasti teollisuuden puun tarvetta Suomessa kolmen seuraavan vuoden aikana.

– Nykyiset investoinnit ja tulossa olevat investoinnit lisäävät puun käyttöä reilut 10 prosenttia koko maassa. Puun määrässä tämä merkitsee 5-10 miljoonaa kuutiometriä, UPM Metsän Itä-Suomen alueen aluejohtaja Esa Korhonen sanoo. 

Erityisesti puun tarve lisääntyy Kaakkois-Suomessa eli Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Tämä johtuu siitä, että alueelle on keskittynyt eniten Suomessa metsäteollisuutta. Puuta alueelta saadaan kuitenkin vain noin neljäsosa tarpeesta.

Hyvät ajat tulossa metsänomistajille

Kaakon metsänomistajille onkin luvassa hyvät ajat.

– Tulevaisuus näyttää, rohkenen sanoa, aivan uskomattoman hyvältä, Suomen metsäkeskuksen kaakkoisen palvelualueen elinkeinopäällikkö Pekka Vainikka sanoo.

Vainikan mukaan puun ostopaine tulee lisääntymään eniten juuri kaakossa, koska alueen omat investoinnit lisäävät puun tarvetta noin miljoona kuutiota. Tämän lisäksi Keski-Suomesta on entistä vaikeampi saada puuta kaakkoon.

– Osa perinteisistä puuvirroista kaakkoon kääntyy nyt uusille tehtaille Varkauteen ja jatkossa Äänekoskelle. Se tarkoittaa, että puun ostopaine Kaakkois-Suomessa kasvaa entisestään, Vainikka sanoo.

Venäjän tuonti kasvaa

Parin vuoden sisällä Kaakkois-Suomen metsäteollisuudelle pitää siis saada rutkasti lisää puuraaka-ainetta. Osa puusta joudutaan nähtävästi tuomaan Venäjältä.

– Ennusteiden mukaan puuvirrat keskisestä Suomesta kaakkoon vähenevät. Puuta pitää siis saada jostakin muualta. Venäjän tuonnilla on oma merkityksensä, jos siihen on taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset, UPM Metsän Itä-Suomen alueen aluejohtaja Esa Korhonen sanoo. 

Puun tuonnilla Venäjältä saattaa olla nyt ainakin hinnan puolesta hyvät edellytykset, koska ruplan devalvoituminen on lisännyt venäläisen puun kilpailukykyä.