Kriisityöntekijä: Vaino, kiusa ja maailman murheet tulevat omaan taskuun

Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat tehneet kiusaamisesta ja vainoamisesta entistä helpompaa. Myös maailman murheet ja niiden tuoma turvattomuudentunne ovat yhtä lähellä kuin lähin puhelin. Onneksi sama pätee myös avun saamiseen.

Kotimaa
Kaksi varjoa.
Arja Lento / Yle

Sosiaalinen media on tuonut uusia välineitä kiusaamiseen ja vainoamiseen. Nämä somen lieveilmiöt näkyvät entistä selvemmin esimerkiksi Kriisikeskus Mobilen työssä.

– Ainahan kiusaamista ja vainoamista on ollut, mutta some antaa siihen uusia mahdollisuuksia. Ja on se sillä tavalla uusi asia, että vainoaminen on nostettu esiin, ja se on nyt rikos, sanoo Kriisi- ja perheväkivaltatyön koordinaattori Sinikka Vuorela kriisikeskus Mobilesta.

Kriisikeskus Mobilen Kriisi- ja perheväkivaltatyön koordinaattori Sinikka Vuorela
Kriisi- ja perheväkivaltatyön koordinaattori Sinikka Vuorela Kriisikeskus Mobilesta.Yle / Timo Hytönen

Vainoaminen kriminalisoitiin vuoden 2014 alussa. Finlexin mukaan (siirryt toiseen palveluun)vainoamiseen syyllistyy henkilö, joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muulla näihin rinnastettavalla tavalla vainoaa toista niin, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta.

Rikoksesta voidaan tuomita jopa kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Vainoamisen kriminalisoinnin yhteydessä lisättiin myös suojaa häirintäviestinnältä. Viestintärauhan rikkomiseen syyllistyy se, joka häirintätarkoituksessa toistuvasti lähettää toiselle viestejä tai soittaa niin, että teko on omiaan aiheuttamaan toiselle huomattavaa häiriötä tai haittaa.

Vainoaminen liittyy erityisesti väkivaltaisiin erotilanteisiin.

– Vainoaminen aiheuttaa suunnatonta turvattomuudentunnetta. Se on kokoaikaista, eikä koskaan tiedä, mistä se joku tulee, joka yrittää tuhota sinun elämäsi, sanoo Sinikka Vuorela.

Väline hyvään ja pahaan

Vuorela on työskennellyt Kriisikeskus Mobilessa 15 vuotta, ja nähnyt teknologian kehittymisen tuomat muutokset.

– Sosiaalisen median kautta tulee paljon turvattomuutta, kiusaamista ja nolaamista. Mutta ei kuitenkaan pelkkää pahaa. Somessa on myös paljon kertomuksia, johin voi samaistua ja sieltä voi myös löytää tahoja, joihin voi olla yhteydessä myös anonyymisti.

Se, että koko maailma on nykyihmisen taskussa, vaikuttaa moneen asiaan.

Kaukanakin tapahtuvat asiat koskettavat meitä.

Sinikka Vuorela

– Uutta teknologiaa väkivaltaan ja rikollisuuteen, hymähtää Vuorela.

Älypuhelimen kautta maailman murheet tulevat lähelle.

– Uutiset, katastrofit, kaukanakin tapahtuvat asiat koskettavat meitä, etenkin jos turvallisuudentunne on ennestään heikko.

Puhutaan paljon turvattomuudentunteen lisääntymisestä yhteiskunnassa. Sinikka Vuorela tunnistaa ilmiön myös omassa työssään.

– Väistämättä esimerkiksi lomautukset ja irtisanomiset lisäävät turvattomuudentunnetta koko perheelle.

Puhe yhteiskunnan turvattomuudesta vaikuttaa erityisesti yksinäisiin ihmisiin.

– Ehkä eniten sellaisiin ihmisiin, joiden elämässä ei ole paljon muuta. Etenkin, jos on masennusta tai muuta, maailman asiat tulevat enemmän omiksi huolenaiheiksi.

Luottamus voi palautua

Turvallisuudentunne voi rikkoutua hetkessä, vaikka yhden lyönnin seurauksena, mutta luottamuksen uudelleen rakentuminen kestää kauan.

Prosessi alkaa Sinikka Vuorelan mukaan siitä, kun uhri tulee kohdatuksi.

Toiset osaavat kääntää vaikeat asiat vahvuudekseen.

Sinikka Vuorela

– Kuulluksi, uskotuksi, nähdyksi. Tulee se kokemus, että "minä olen". On ihmisiä ympärillä, jotka osoittautuvat luottamuksen arvioisiksi. Jos on pitkään ollut heikoilla, turvallisuudentunne tulee hitaasti ja varovasti, mutta se tulee.

Jotkut nousevat aallonpohjasta ylös vahvempina.

– Toiset osaavat kääntää vaikeat asiat vahvuudekseen, Sinikka Vuorela toteaa.

Kriisityön valopilkkuja on, kun näkee että ihminen alkaa voida paremmin, rohkaistuu kulkemaan elämää eteenpäin ja uskoo itseensä.

Positiivinen asenne elämään on voimakas mahti. Edes päivittäin kriisien kanssa työskentelevän ihmisen ei tarvitse kokea maailmaa pahaksi.

– Maailmassa on etupäässä hyviä ihmisiä, ja asiat ovat monesti hyvin, Vuorela sanoo.

Sinikka Vuorelaa haastatteli Minna Matintupa.

Kriisikeskus Mobilesta saa kriisiapua, kun on kokenut jotakin järkyttävää, suuren menetyksen tai väkivaltaa, tai kun on joutunut rikoksen uhriksi tai elämä on muutoin kriisissä.