Lönnrotin jalanjäljissä vaelletaan ensi kesänä – Kalevala-kävelystä Suomen Santiago de Compostela?

Kävelyn ystäviä houkutellaan vaeltamaan ensi kesänä Sammatista Vienan Karjalaan Elias Lönnrotin jalanjäljissä. Tuhannen kilometrin kävelytapahtumasta halutaan kasvattaa matkailubrändi suuren maailman tapaan.

kulttuuri
vaeltajia maastossa
Maarit Piri-Lahti / Yle

Suomessa järjestetään ensi kesänä ensimmäistä kertaa tuhannen kilometrin mittainen Kalevala-kävely. Elias Lönnrotin jalanjäljissä kävellään kansallisrunoilijan syntymäkodista Sammatista Kalevalan laulumaille asti, Vienan Karjalaan.

Kulttuurikävelyn järjestää Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu osuuskunta ELMA. Liikkeelle lähdetään kesäkuun alussa, Lönnrotin synnyinkodista Paikkarin torpasta.

Vaellusreitti kulkee Sammatista Hämeenlinnan kautta Lahteen, jossa järjestetään kesäkuun puolivälissä suomalaisugrilaisten kansojen maailmankongressi.

– Idea syntyi jo syksyllä 2015 keskusteluissa Kostamuksen Kulttuuri- ja Museokeskuksen johtajan Aleksander Koktomovin kanssa, kertoo hankkeen vetäjä, Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailun puheenjohtaja Antti Holopainen.

Hankkeen järjestäjäkin lupaa kävellä koko matkan

Vaeltajat kulkevat pääosin maanteiden vartta pitkin, mutta isoimpia teitä väistellen. Lahdesta reitti jatkuu Mikkeliin, josta lähdetään kohti Pohjois-Karjalaa.

Raja ylitetään Vartiuksessa, ja kahden kuukauden vaellus päättyy Uhtuaan Lönnrotin männyn juurelle.

Reitti seuraa Lönnrotin ensimmäistä runonkeruumatkaa Sammatista Juvalle saakka.

Antti Holopainen

– Reitti seuraa Lönnrotin ensimmäistä runonkeruumatkaa Sammatista Juvalle saakka. Kaikkiaanhan Lönnrot teki 11 keruumatkaa, ja suurin osa Kalevalan materiaalista on kerätty Vienan Karjalasta, toteaa Holopainen.

Kävelytapahtumalla halutaan nostaa esiin Kalevalaa ja sen merkitystä Suomesta. Kalevala-kävelystä visioidaan myös matkailubrändiä Santiago de Compostelan tapaan. Pohjois-Espanjassa sijaitseva, maailmankuulu pyhiinvaellusreitti houkuttelee vuosittain myös suomalaisia vaeltajia.

– Haluaisimme tehdä tästä perinteen. Toivotaan, että pidemmän kävelyn harrastaminen lisääntyy. Itse olen sitounut kävelemään koko tuhannen kilometrin matkan, Hoilopainen lupaa.

"Sopii erinomaisesti eläkeläisille"

Hankkeessa ovat mukana muun muassa Kalevalaseura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomi-Venäjä -seura ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Emerituslääkäri näkee tapahtuman myöshyvinvoinnin ja senioriliikunnan edistäjänä.

Minulla lääkärinä tähän liittyy tietenkin ajatus terveyden edistämisestä.

Antti Holopainen

– Minulla lääkärinä tähän liittyy tietenkin ajatus terveyden edistämisestä. Kulttuurin ja liikunnan yhdistäminen onnistuu tässä hyvin ja tämä sopii erinomaisesti meille eläkeläisille, Holopainen kannustaa.

Kävelytapahtumaan voi osallistua myös osamatkoille tai vaikka päiväksi. Ensimmäiset ilmoittautumiset on jo vastaanottettu.