Hyppää sisältöön

Yle Venezuelassa: Kuinka pysäyttää zikavirus, kun hyttyskarkotteista ja ehkäisyvälineistä on pulaa?

Virallisia lukuja zikavirustartuntojen määrästä ei ole Venezuelassa julkaistu, mutta arvioiden mukaan viime kuukausina sairastumisia on ollut 400 000. Se on paljon maassa, jossa on pulaa lähes kaikesta.

Hyttysmyrkky on Venezuelassa lähes ainoa tapa taistella virustauteja levittäviä hyttysiä vastaan. Kuva: Jaana Kanninen / Yle

**Caracas **Adairi Gómez seisoo apteekin jonossa, kuten moni hänen maanmiehensä ja -naisensakin. Tällä kertaa Venezuelan pääkaupungin halki on kulkenut huhu, että täältä saa vessapaperia.

Gómez lähestyy ulkomaalaista kuvausryhmää ja kuulee, että tämä on tekemässä reportaasia Venezuelan zikaepidemiasta. Hän innostuu kertomaan oman tarinansa.

Gómez sairastui zikavirukseen kolme viikkoa sitten. Oireet olivat varsin rankat ja ne jatkuvat osittain vieläkin. Tauti alkoi viikon kestäneellä korkealla kuumeella ja pahoinvoinnilla.

– Toisella viikolla tuli päänsärky ja jalat turposivat. Menin lääkäriin, ja hän määräsi juomaan paljon ja ottamaan särkylääkettä, nainen kertoo.

Adairi Gómez sai zikaviruksen kolme viikkoa sitten. Hän tuntee itsensä vieläkin heikoksi. Kuva: Jaana Kanninen / Yle

Lukumäärät perustuvat arvioihin

Ensimmäisistä zikavirukseen sairastuneista kerrottiin Venezuelassa elokuussa.

Siitä, kuinka paljon zikavirukseen sairastuneita on, ei maassa ole tarkkaa tietoa. Osin tämä johtuu siitä, että oireet voivat monessa tartuntatapauksessa olla suhteellisen lievät.

Viruksesta on mahdoton pitää tarkkaa lukua myös siksi, etteivät monet sairastuneet hakeudu hoitoon, José Maria Vargas -sairaalan infektiolääkäri Mario Comagna selittää.

Talousromahduksen partaalla olevassa maassa tilastojen pitäminen ei myöskään ole päällimmäinen tarve, Comagna kertoo.

– Lääkärit arvioivat todellisten tapausten lukua suhteessa tietoon tulleisiin äkillisiin kuumesairauksiin. Käytämme laskuissa myös niin sanotun Guillain-Barrén syndrooman lukuja. Se on väliaikaista halvaantumista aiheuttava sairaus, jonka uskotaan olevan yhteydessä zikavirukseen.

Tällä tavoin laskettuna Venezuelassa arvioidaan olleen noin 400 000 zikavirustapausta. Noin 30 miljoonan asukkaan maassa se on paljon.

Sama hyttynen välittää useita kuumetauteja

Zikaviruksen aiheuttama sairaus on muutoin terveelle aikuiselle suhteellisen lievä. Lääkäreitä huolettavatkin ennen muuta virusinfektion seurauksena tulevat komplikaatiot.

Niihin kuuluu hermojuuritulehdus eli Guillain-Barrén syndrooma, jota on Venezuelassa tavattu viime kuukausina nelisensataa.

Komplikaatioihin kuuluu myös syntyvien lasten mikrokefalia eli pienipäisyys, jonka arvellaan olevan yhteydessä äidin odotusaikana sairastamaan zikavirukseen. Näitä tapauksia Venezuelassa ei ole vielä ollut monta.

– Luultavasti niitä alkaa tulla esiin seuraavien kuukausien aikana, infektiolääkäri Comagna sanoo.

Zikavirusta levittää Venezuelassa etupäässä yksi hyttynen, Aedes aegypti. Samainen hyttynen levittää myös jo pitempään tunnettua denguekuumetta sekä pari vuotta sitten ilmaantunutta chikungunya-kuumetta. Myös keltakuume on saman hyttysen levittämä.

Monien ongelmien kanssa kamppailevassa Venezuelassa zikavirustartuntojen lukumäärää yritetään seurata sairaaloissa. Kuva: Jaana Kanninen / Yle

Hyttysten vastainen taistelu melko toivotonta

Tilanne on Venezuelassa erityisen vaikea, koska kurjan taloustilanteen vuoksi maassa ei ole saatavilla hyttyskarkotteita eikä kovin helposti ehkäisyvälineitä niille, jotka pelkäävät mikrokefaliaa. Särkylääkkeistäkin on pulaa.

Ainoa tapa onkin taistella hyttysiä vastaan siellä, missä ne syntyvät. Venezuelassa on aloitettu massiivinen myrkytyskampanja, joka kohdistuu hyttysten syntymissijoille: roskakasoihin ja seisoviin vesiin.

– Tilanne on vaikea, koska El Niño -ilmiön vuoksi ei ole satanut pitkään aikaan, ja ihmiset keräävät vettä suuriin tankkeihin. Juuri näissä tankeissa hyttyset sikiävät, infektiolääkäri Comagna selittää.

Hän ei jaksa uskoa myrkytyskampanjan tehoon.

Comagna uskoo ennemminkin, että zikavirusepidemia jatkaa kasvuaan vielä jonkun aikaa. Kun ihmiset vähitellen saavat vastustuskykyä uudelle virukselle, asettuu sairastapausten määrä jollekin tietylle tasolle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka