Asiantuntija Nokian Renkaita vastaan puuhattavasta joukkokanteesta: Oikeudenkäyntikulut voivat nousta suuriksi

Yksityinen lakiasiaintoimisto aloitti tänään keskiviikkona hankkeen, jonka tarkoituksena on kerätä Nokian Renkailta renkaita ostaneita kuluttajia ja yrityksiä mukaan nostamaan yhdessä kanteita yritystä vastaan. Kysyimme asiantuntijalta, mitä riskejä tällaisessa niin sanotussa joukkokanteessa on yksittäiselle kuluttajalle.

Kotimaa
Nokian Renkaiden tehdas Nokialla
Marko Melto / Yle

Helsingin yliopiston prosessioikeuden professori, oikeustieteiden tohtori Risto Koulu ei halua ottaa kantaa siihen, olisiko joukkokanteella Nokian Renkaita vastaan menestysmismahdollisuuksia.

Hän muistuttaa, että kyseessä on eri asia kuin ryhmäkanne, jonka voi nostaa vain viranomainen eli kuluttaja-asiamies. Toisin kuin ryhmäkanteessa, joukkokanteeseen osallistuvien kanteet voivat päättyä erilaisiin ratkaisuihin.

– Joukkokanteiden huono puoli on se, että ne voivat päättyä sisäisesti eri tavalla, Koulu selittää.

Jos heitä on vähän, vain muutamia, riski on niin suuri, että järkevä ihminen ei siihen ryhtyisi.

Risto Koulu

Lakiasiaintoimisto Turre Legalin lakimies Herkko Hietanen julkaisi tänään keskiviikkona aamulla tiedotteen, jossa hän kertoo puuhaavansa joukkokannetta Nokian Renkaita vastaan. Joukkokanteen avulla renkaita ostaneet kuluttajat ja yritykset voivat yhdessä vaatia hinnanalennusta rengastestien manipuloinnista kiinni jääneeltä rengasvalmistajalta.

Riski jaetaan kanteen nostajien kesken

Riskitöntä joukkokanteen nostaminen ei ole. Lakiasiaintoimisto Turre Legal lupaa olla veloittamatta palkkiota omasta työstään, jos Nokian Renkailta ei saada hinnanalennusta, mutta oikeudenkäytikuluja voi silti joutua pulittamaan.

Koulu huomauttaa, että Suomessa on käytössä pääsääntö, jonka mukaan hävinnyt osapuoli joutuu korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

– Yksittäisen renkaiden ostajan kannalta pahin vaihtoehto on se, että Nokian Renkaat voittaa ja tämä renkaiden ostaja määrätään korvaamaan Nokian Renkaiden oikeudenkäyntikulut, Koulu selittää.

Hän ei halua arvioida, kuinka paljon mahdolliset oikeudenkäyntikulut tapauksessa olisivat. Isossa siviiliasiassa oikeudenkäyntikulut ovat hänen mukaansa tavallisesti lähellä 50 000 euroa.

– Tämäntyyppisessä hyvin poikkeuksellisessa jutussa kokonaiskustannukset voivat olla moninkertaiset, Koulu arvioi.

Koulun mukaan yksittäisen kuluttajan riski on sitä vähäisempi, mitä enemmän kanteen nostajia on.

– Jos heitä on vähän, vain muutamia, riski on niin suuri, että järkevä ihminen ei siihen ryhtyisi, Koulu sanoo.

Hän huomauttaa, että korvaus oikeudenkäyntikuluista jakaantuisi kuitenkin todennäköisesti hyvin suuren maksajajoukon kesken.

Koulu sanoo pitävänsä joukkokanteita ideologisesti ajatellen hyvänä asiana.

– Onko se yksittäiselle kuluttajalle taloudellisesti kannattavaa? Se jää nähtäväksi.