yle.fi-etusivu

Perimätieto auttaa meripelastusta ja jäälläliikkujia – tietoa vaaran paikoista jaetaan netissä

Kiviniemen meripelastusyhdistys Oulussa jakaa Facebookissa merikarttoihin merkittyjä vaaranpaikkoja. Heikot jäät yllättäneet kuusi autoilijaa ja seitsemän moottorikelkkaa. Jäätilanne vaihtelee ja tietyt paikat ovat railoherkimpiä.

Kotimaa
Kiviniemen meripelastusyhdistyksen merikartta, johon on merkitty jäälläliikkujille vaaran paikkoja punaisella värillä.
Kiviniemen meripelastusyhdistys

Oulussa toimiva Kiviniemen Meripelastusyhdistys on jakanut Facebook-sivuillaan kuvia merikartasta, johon on merkitty Oulun edustan vaaran paikkoja. Kartoista selviää muun muassa sellaisia kohtia, joissa esimerkiksi virtaama aiheuttaa ongelmia jäällä liikkujille. Näillä tienoilla liikkumista tulisi välttää.

Heikoista jäistä on poimittu tänä talvena niin nuoria kuin vanhempiakin jäällä liikkujia.

Vaarapaikat vuosikausia tiedossa

Meripelastusyhdistyksen aktiivi Pentti Rundelin on kerännyt perimätietoa. Kyläläisillä on paljon pitkän ajan käytännön kokemusta ja sen tuomaa asiantuntemusta, joka on käypää edelleen, kertoo puolestaan Kiviniemen meripelastusyhdistyksen hallituksen jäsen Timo Lämsä.

Täällä on tiedetty vuosikymmeniä vaaran paikat.

Timo Lämsä

– Täällä on tiedetty vuosikymmeniä vaaran paikat, joihin ei kannata mennä. Paikalliset kalastajat tietävät mistä jää sulaa nopeammin. Laitoimme kohdat kartalle. Toki merkinnät ovat viitteellisiä, mutta perinnetiedolla on suuri merkitys, kertoo Lämsä.

– Ne ovat paikkoja, joihin esimerkiksi vesi nousee jään päälle, jatkaa Lämsä.

Oma kelkka humpsahti jäihin

Vaarallisin paikka on Lämsän mukaan Kiviniemen ja Pateniemen välissä.

– Sinne on hukkunut vuosien varrella ihan liian monta ihmistä.

Näin siinä pääsi käymään. Onneksi kelkka ei uponnut.

Timo Lämsä

– Näillä Facebook-sivuillemme laitetuilla kuvilla merikartoista haluamme tuoda turvallisuustietoisuutta alueella liikkujille, kertoo Lämsä.

Meripelastusyhdistyksen oma kelkkakin humpsahti jäästä läpi pari vuotta sitten. Meripelastusyhdistys aloitti talvipartioinnin kolme vuotta sitten.

– Näin siinä pääsi käymään. Onneksi kelkka ei uponnut, kastui vain, virnistää Lämsä.