Merivartijat jättävät Suomenlinnan – tyhjiksi jääviin tiloihin tulijoita jonoksi asti

Helsingin merivartioasema muuttaa Suomenlinnasta Katajanokalle, josta merivartioston esikunta siirtyy Sörnäisiin. Muutot tuovat säästöjä. Suomenlinnan merivartioasema, vanha puurakennus, vuokrataan joko asunnoiksi tai toimistoksi.

Kotimaa
Merivartioston alus.
Suomenlahden merivartioston alus Suomenlinnassa.Yle.

Helsingin merivartioasema on sijainnut 1980-luvulta lähtien Suomenlinnassa, mutta ensi syksynä toiminta siirtyy Katajanokan Laivastokadulle. Suomenlinnan jättää parikymmentä merivartijaa.

– Suomenlinnassa toimitaan vielä ensi avovesikausi. Laivastokadun tiloissa valmistuu siihen mennessä remontti, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma.

Katajanokalle siirretään parinkymmenen merivartijan lisäksi koko vene- ja ilmatyynyaluskalusto.

Katajanokan Laivastokadulla nyt sijaitseva Suomenlahden merivartioston esikunta muuttaa Sörnäisiin, peruskorjattavaan Rajataloon. Samoissa tiloissa toimii myös rajavartiolaitoksen esikunta.

Muuttojen taustalla ovat säästöt

Kiinteistömuutot ovat osa valtion talouden sopeuttamisohjelmaa. Pääkaupunkiseudulla pyritään noin miljoonan euron kustannussäästöihin.

– Säästöjen lisäksi Helsingin merivartioaseman muuton taustalla on halu parantaa yhteistyötä venepoliisin kanssa. Venepoliisin toimitilat sijaitsevat jatkossa samassa rakennuksessa Helsingin merivartioaseman kanssa, kertoo apulaiskomentaja Siikaluoma.

Suomenlinnan tilat eivät jää tyhjilleen

Merivartiostolta Suomenlinnassa vapaaksi jäävä toimistotalo, keltainen puurakennus Isossa Mustasaaressa lähellä kauppaa, ei jää tyhjilleen. Talon omistaa valtio, mutta sitä hallinnoi Suomenlinnan hoitokunta.

Hoitokunta miettii parhaillaan talon uutta käyttötarkoitusta.

– Siihen voi tulla toimistoja tai asuntoja. Siinä on joskus ollut kolme perheasuntoa, Suomenlinnan hoitokunnan johtaja Ulla Räihä kertoo.

– On paljon yrityksiä, jotka haluavat sijoittua Suomenlinnaan. Lisäksi tänne halutaan asumaan. Itse asiassa Suomenlinnaan jopa jonotetaan asumaan, joten ei ole mikään ongelma löytää uutta vuokralaista tyhjentyville tiloille, vakuuttaa Räihä.

Räihä ei halua spekuloida sillä, miten merivartioston lähtö vaikuttaa Suomenlinnan turvallisuuteen.

– Merivartijathan eivät ole vastanneet suomenlinnalaisten ja vierailijoiden turvallisuudesta, mutta ovat joskus antaneet viranomaisapua. Suomenlinna on Helsingin kaupunginosa, jonka turvallisuus kuuluu viranomaisille, Räihä muistuttaa.

Saaressa on oma paloasema ja huoltotunnelia pitkin saareen voi tarvittaessa ajaa esimerkiksi ambulanssilla.