Vanhaan kaivoskaupunkiin huipputarkka mikroskooppi – tutkii millimetrin miljoonasosan tarkkuudella

Geologian tutkimuskeskus GTK on saamassa uuden laitteen, jonka avulla tutkitaan mineraaleja eri puolilta maailmaa lähetetyistä näytteistä.

talous
GTK:n pääjohtaja Mika Nykänen GTK Mintecin koetehtaassa Outokummussa.
Heikki Haapalainen / Yle

Geologian tutkimuskeskuksen Outokummun yksikkö Mintecissä tutkitaan mineraalinäytteitä eri puolilta maailmaa. Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva GTK ottaa käyttöön lokakuussa huipputarkan mikroskoopin.

– Se yltää tutkimaan millimetrin miljoonasosan tarkkuudella minkälaisia mineraaleja näytteet sisältävät, pääjohtaja Mika Nykänen kertoo.

Lähes miljoona euroa maksavan laitteen uskotaan tuovan lisää asiakkaita ja töitä Outokumpuun. Entisen kaivoskaupungin koetehdas onkin ainutlaatuinen Euroopassa.

– Me haluamme tuottaa positiivista ja kestävää elinkeinopoliittista jalanjälkeä Suomeen.

Yksikön laboratorion ja koetehtaan asiakkaina on muun muassa kaivosyhtiöitä eri puolilta maailmaa, kuten Venäjältä, Aasiasta ja Afrikasta. Myös liki kaikki Suomen toimivat kaivokset hyödyntävät Outokummun osaamista.

– GTK Mintec on yksi maakunnan kruununjalokiviä. Yksikön läsnäolo Outokummussa luo vankan perustan paitsi maakunnan kaivannaisalalle, mutta sillä on myös vahva vaikutus koko Suomen kaivannaisalan tutkimus- ja kehitystyöhön laajaa kansainvälistä toimintaa unohtamatta, yhteyspäällikkö Sami Laakkonen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta kehuu.

LISÄTTY 2.3.2016 kello 16.13: Sami Laakkosen kommentti.