Sirkusharrastajien määrä on kasvanut nopeasti – lajissa kiehtoo "se kun ei tarvitse kilpailla"

Sirkuksesta on tullut nopeasti lasten ja nuorten trendiharrastus. Harrastajamäärät ovat kaksinkertaistuneet muutaman vuoden aikana ja uusia sirkuskouluja syntyy ympäri Suomea.

kulttuuri
Lapsia sirkuskoulussa.
Linnanmäen sirkuskoulu on maamme toiseksi vanhin sirkuskoulu.Yle

Linnanmäen sirkuskoulussa käy kuhina, kun lapset harjoittelevat temppuja eri välineillä. Yhdessä nurkassa heitetään voltteja trampoliinilla, toisessa jongleerataan ja puolapuiden kupeessa harjoitellaan yksipyöräisellä ajoa. Jokaiselle löytyy väline, jossa on hyvä tai jonka harjoittelemisesta nauttii. Trampoliini tuntuu olevan tämän noin kymmenvuotiaiden ryhmän ehdoton suosikki, mutta kaikki harjoittelevat sinnikkäästi yksipyöräiselläkin ajoa, vaikka se tuntuu olevan hyvin vaikeaa.

– Tämä ei ole yhtään mun juttu, myöntää pyörän selässä tasapainoileva Tapio Schmidt-Thome.

– Odotan vain, että pääsen harjoittelemaan diaboloa, se on mun suosikki.

Lapsia sirkuskoulussa.
Sirkuksessa harjaantuvat niin liikunnalliset kuin taiteellisetkin taidot.Yle

Sirkusharrastajien määrä on kasvanut huimasti muutamassa vuodessa. Vuonna 2010 harrastajia oli noin 3 000. Nyt niitä on yli 8 000. Sirkuksen vetovoimaa kasvattaa se, ettei siinä tarvitse kilpailla, kuten niin monessa muussa liikuntaharrastuksessa.

– Suosio johtuu siitä, ettei tarvitse kilpailla ja vertailla tuloksia toisten kanssa. Kaikille löytyy sellainen väline, jossa voi kokea onnistumisia, perustelee Linnanmäen sirkuskoulun toiminnanjohtaja Maiju Mustonen.

Oman lempilajinsa voi löytää niin ilma-akrobatiasta, jongleerauksesta kuin taikuudestakin. Etenkin pojat ovat kiinnostuneet taikatempuista, vaikka muuten ryhmissä on yleensä melko tasaisesti tyttöjä ja poikia.

– Mun suosikki on ilma-akrobatia, kun siinä tehdään kaikkia temppuja trapetsilla ja pallon päällä, ilmoittaa 9-vuotias Sonja Kallioniemi.

Lapsia sirkuskoulussa.
Yle

Vaikka sirkusharrastus on hyvin liikunnallista, on siinä tilaa myös luovuudelle.

– Luulen, että lajin suosio perustuu juuri liikunnallisuuden ja taiteellisuuden yhdistymiseen, perustelee Suomen nuorisosirkusliiton toiminnanjohtaja Evianna Lehtipuu.

Opettajista ja tiloista on pulaa

Uusia sirkuskouluja ja -kerhoja syntyy tiuhaan tahtiin ympäri Suomea. Vuoden aikana kouluja on syntynyt ainakin Poriin ja Kokkolaan. Kaikkiaan sirkuskouluja on nykyään 44 ja harrastustoiminta kattaa koko maan.

Linnanmäen sirkuskoulu perustettiin 35 vuotta sitten ja se on maamme toiseksi vanhin sirkuskoulu. 80-luvun alussa sirkus oli vielä harvinainen harrastus.

– Toiminta on kyllä muuttunut aika paljon. Silloin alussa toiminta oli sellaista kerhotyyppistä. Harjoitukset pidettiin Linnanmäellä nykyisen Sealifen tiloissa. Nykyään tämä on viikon jokaisena päivänä ympäri vuoden toimiva sirkuskoulu, kertoo toiminnanjohtaja Maiju Mustonen.

Suuri suosio aiheuttaa myös haasteita. Tilat käyvät ahtaiksi. Linnanmäen sirkuskoulu harjoittelee Helsingin Ruskeasuolla Steiner-koulun tiloissa, mutta iso sali on jaettu verholla kahtia. Näin saadaan kaksi ryhmää samaan aikaan, samaan tilaan. Silti sirkuskoulun jonossa odottaa 300 uutta harrastajaa.

– Etsimme uusia tiloja, mutta tämä laji asettaa tiettyjä vaatimuksia. Pitäisi olla tarpeeksi korkeutta sekä tilaa esiintymisille, sanoo Maiju Mustonen.

Lapsia sirkuskoulussa.
Yle

Myös pätevistä sirkuksen opettajista on pulaa.

– Tosi monessa sirkuskoulussa joudutaan sanomaan ei oota, koska tilat käyvät ahtaiksi, tai ei ole opettajia. Tällä hetkellä Suomessa on suuri tarve sirkusopettajien koulutukselle, kertoo Evianna Lehtipuu Nuorisosirkusliitosta.

Suomessa opettajia valmistuu vain Turun Taideakatemian sirkuslinjalta.