Kotimainen kivi on joskus ulkomaista edullisempaa – eikä sitä siltikään käytetä

Suomalainen luonnonkivi kestää vuodenaikojen vaihtelua ja aikaa, on edullinen kuljettaa ja sen käyttötarkoitusta voidaan vaihtaa vuosienkin jälkeen. Silti esimerkiksi reunakiviä tuodaan Kiinasta.

ilmiöt
Mies tarkastelee katukiveyksen kuntoa.
Jarmo Nuotio / Yle

Suomalaiselle luonnonkivelle voisi löytää paljon lisää käyttöä, pohtii projektipäällikkö Ismo Mäkeläinen Kainuun Ety Oy:stä. Hän etsii työkseen lisämahdollisuuksia Itä- ja Pohjois-Suomen kivivarojen hyödyntämiseen.

– Esimerkiksi Kainuussa kallioperä on luonnonkivien kannalta rikasta. Täältä löytyy vuolukiveä, graniittia ja liusketta. Niitä työstetään verhous-, ympäristö- ja rakennuskiviksi, ja niistä tehdään erilaisia sisustamiseen liittyviä kivituotteita.

Kainuulaisen kiven ongelma on, että sitä ei tunneta. Esimerkiksi Ristijärven harmaata löytyy tällä hetkellä muun muassa Moskovasta, Kuopiosta ja Kajaanista.

– Markkinat ovat tällä hetkellä hiljaiset, mutta tilaa olisi. Kiviä olisi vietävä arkkitehdeille ja pidettävä nettisivut kunnossa. Ei niitä kotoa tulla hakemaan, kyllä niitä täytyy aktiivisesti markkinoida.

Kotimainen kivi kestää Suomessa ja muuallakin

Ismo Mäkeläinen pitää Pohjois-Ruotsin valtavia rakennushankkeita isona mahdollisuutena suomalaiselle kivelle, mutta kotimaastakin löytyisi kyllä kivettävää.

–Esimerkiksi reunakiviä tuodaan Suomeen julkisiin kohteisiin Kiinasta kuudella miljoonalla eurolla vuodessa. Suomessa pystyttäisiin tekemään samat tuotteet elinkaarikustannuksina laskettuna edullisemmin.

Toivoisin, että Finlandia-talon seiniltä irtoava italialainen marmori korvattaisiin ristijärveläisellä Arctic White -graniitilla.

Ismo Mäkeläinen

Suomalaisen kiven vahvuuksiksi Mäkeläinen listaa pitkäikäisyyden, kulutuksen keston, monikäyttöisyyden, lyhyet kuljetusmatkat ja sitä kautta pienen hiilijalanjäljen.

– Suomessa on isoja kohteita, joissa kivi on mukana suunnitelmissa. Toivoisin, että Finlandia-talon seiniltä irtoava italialainen marmori korvattaisiin ristijärveläisellä Arctic White -graniitilla. Marmorin uusiminen syö 60 miljoonaa euroa joka 15. vuosi. Graniitti kestäisi säätä ja aikaa.